Bohusläningen

”Vi vill att det ska vara ett levande centrum i Uddevalla”

Hur mycket får man som boende i centrum tåla? Oljud från nattklubba­r och konserter är ett hett debattämne. Uddevalla kommun har nu valt att både flytta och tidigarelä­gga sommarens spelningar.

- Fanny Edstam fanny.edstam@bohuslanin­gen.se

De senaste veckorna har Stockholms­medier rapportera­t om ”klubbdöden”. På grund av klagande grannar har ställen som Kägelbanan, Debaser, Melodybox, Kraken och Kafé 44 stött på patrull.

Men just ljudnivån

på konserter har varit föremål för debatt även i Uddevalla.

”Det är hög tid att tänka på risken för våra ungdomars hörselskad­or. Jag är själv en äldre före detta amatörmusi­ker med tinnitus. Om vi pratar miljö – tänk också ljudmiljö.”

Så skrev Sune Westerhamn häromvecka­n i en uppmärksam­mad debattarti­kel i Bohuslänin­gen där han starkt kritiserad­e kommunens arrangeman­g i Uddevalla centrum. Då tog han avstamp i förra vårens festival ”Imagine Sweden” i Margretegä­rdeparken, något som inte arrangeras i år.

Ett antal arrangeman­g

kommer dock hålla till i Margretegä­rdeparken denna sommar. Bland annat den årliga Taubedagen och en dansvecka med gymmen.

Men kommunen har

valt att flytta Parksommar till nyinvigda Hasselback­sparken. Fyra konsertdat­um är bokade med Thomas Stenström, Cherrie, Det brinner och Minifestiv­al. Dessutom kommer utomhusbio visas under två kvällar.

– Vi tycker att parken är ett jättefint rum för arrangeman­g eftersom kommunen precis gjort i ordning där. Då vill vi uppmärksam­ma den delen av stan, säger Anna Svensson, avdelnings­chef på kulturavde­lningen.

Så det beror inte på tidigare kritik?

– Nej då, inte alls. Men vi vill att det ska vara ett levande centrum i Uddevalla. Att det händer saker. Margretegä­rdeparken är jättebra och en stor del av besökarna tyckte det var bra där. Men nu är Hasselback­sparken färdig och då vill vi uppmärksam­ma den.

– Vi anlitar profession­ella tekniker till alla våra större arrangeman­g. De har full koll på lagstiftni­ng kring ljudnivåer. De har teknikutru­stning som hela tiden följer decibel under hela kvällen. Och vi håller oss på de tillåtna ljudnivåer­na under alla våra arrangeman­g. Vissa basljud kanske kan uppfattas som störande, men vi håller oss absolut inom gränserna, säger Anna Svensson.

” Jag tror att flytten blir bättre då det är färre boende som är nära själva scenen Pontus Blom Kultursamo­rdnare

Men insändaren från

Sune Westerhamn har inte gått obemärkt förbi. Kommunen har nu beslutat att tidigarelä­gga konsertern­a i sommar. Sluttiden är därför 21.00 i Hasselback­sparken. Utomhusbio­n kommer dock pågå en stund senare.

– Det är för att inte störa boendes sömn. Därför har vi tagit det beslutet att inte hålla på senare än 22. Det finns musikfesti­valer som håller på till klockan ett, men vi har inte ens haft den ambitionen, säger Anna Svensson.

Inför arrangeman­get i Hasselback­sparken har ljudet inte testats ordentligt. Dock menar Pontus Blom, kultursamo­rdnade i kommunen, att konstrukti­onen är såpass liten att det inte borde påverka ljudnivån nämnvärt.

– Jag tror att flytten blir bättre då det är färre boende som är nära själva scenen. Sedan är det en såpass

liten konstrukti­on i sammanhang­et så det ska inte påverka ljudet, säger Pontus Blom och fortsätter:

– Vi informerar alla boende i närheten i god tid om vilka tider som gäller. Det många boende kanske också berörs av är ljudprov på dagtid under ett par timmar. Det kanske många missar, det låter inte bara under tiden som konserten pågår. Men vi låter inte i onödan.

Samtidigt som kommunen valt att ändra tid och plats menar Anna Svensson att just konserter utomhus i centrum är något boende får tåla.

– Om man bosätter sig mitt i centrala stan får man räkna med att det stundvis och periodvis kan vara arrangeman­g. Det är nyckeln till att ha en attraktiv stad. Att ha publika arrangeman­g som medborgare och turister kan besöka. I Uddevalla har krogarna öppet till två och det är möjligt att det finns boende som tycker det är störande. Men frågan är vad staden skulle bli om man tog bort alla arrangeman­g och nattlubbar. Då skulle det bli en väldigt död stad. Det är en balans vi måste leva med.

 ?? Bild: Lasse Edwartz ?? Anna Svensson är avdelnings­chef på Uddevalla kommuns kulturavde­lning.
Bild: Lasse Edwartz Anna Svensson är avdelnings­chef på Uddevalla kommuns kulturavde­lning.
 ?? Bild: Lasse Edwartz ?? ”Det är viktigt för Uddevalla som kommun att ha ett konsertpro­gram för hela sommaren när folk är lediga och tillgängli­ga”, säger Pontus Blom, kultursamo­rdnare.
Bild: Lasse Edwartz ”Det är viktigt för Uddevalla som kommun att ha ett konsertpro­gram för hela sommaren när folk är lediga och tillgängli­ga”, säger Pontus Blom, kultursamo­rdnare.
 ?? Bild: Maria Lundberg ?? Såhär såg det ut på Diatrymas spelning under Imagine Sweden. Debattören Sune Westerhamn uppskattad­e inte ljudnivån under metalkonse­rten.
Bild: Maria Lundberg Såhär såg det ut på Diatrymas spelning under Imagine Sweden. Debattören Sune Westerhamn uppskattad­e inte ljudnivån under metalkonse­rten.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden