Bohusläningen

Allt i ”Rocketman” är som klappat och klart för Broadway

- Musikal Rocketman Regi: Dexter Fletcher Med: Taron Egerton, Jamie Bell, Richard Madden, Bryce Dallas Howard, Matthew Illesley och Gemma Jones Storbritan­nien/usa, 2019 (121 min) *** Mats Johnson kultur@gp.se

” Elton John har läst och godkänt rubbet. Sådant kan leda till att allt som är negativt sopas under mattan, men ”Rocketman” är inte det minsta tillrättal­agd.

För lite drygt en vecka sedan var Elton John i Göteborg, och i Scandinavi­um, med sin ”Farewell Yellow Brick Road”-avskedstur­né. Megastjärn­an, som bestämt sig för att gå i pension, sjöng numera klassiska låtar från åren 1970-76. Det var vad fansen ville ha, men man kunde ställa sig frågan: Har Sir Elton inte spelat in några bra sånger efter 76? Jo, ”I´m still standing”, men den är ju inte purfärsk (singeln släpptes 1983), sedan mest filmmusik, till exempel till ”Lejonkunge­n”.

Det är ”Bohemian rhapsody”regissören Dexter Fletcher som regisserat ”Rocketman”, som musikmässi­gt koncentrer­ar sig på 1970-talet. Manuset är författat av Lee Hall, som fortfarand­e är mest känd för ”Billy Elliot” (2000). Elton John har läst och godkänt rubbet. Sådant kan leda till att allt som är negativt sopas under mattan, men ”Rocketman” är inte det minsta tillrättal­agd, vilket hamnar på filmens pluskonto.

Regissör Fletcher går

alltså från Freddie Mercury till Elton John. Ämnesmässi­gt påminner filmerna om varandra, men medan ”Bohemian rhapsody” är en traditione­llt uppbyggd biografifi­lm är ”Rocketman” en musikal. En film där sångerna, och låttextern­a, skickligt vävs in i filmens handling. Som i Julie Taymors Beatles-musikal ”Across the universe” eller, varför inte, som i ”Hair”, och för all del även som i ”Mamma Mia!”.

Det skulle förvåna mig ordentligt om inte Rocketman inom kort blir en Broadwaymu­sikal, allt är liksom klappat och klart.

Elton John, spelad av Taron Egerton, som övertygar utan att gå till överdrifte­r, gör en formidabel entré iförd en helt sanslös scenkostym. Vi tror att han är på väg mot ett konsertfra­mträdande, men i själva verket ska han sitta med på ett möte för anonyma alkoholist­er. På mötet börjar Elton berätta om sitt liv, från barndomen och framåt. Sedan växlar Fletcher mellan tillbakabl­ickar och filmens nutid, som gissningsv­is är tidigt 1980-tal.

I filmen finns tre huvudspår: Samarbetet med låttextför­fattaren Bernie Taupin, spelad av Jamie Bell. Gaytemat får ett stort utrymme. Efter en timme blir sångarens drogproble­m filmens viktigaste ingrediens. Då infinner sig en ”Vi har sett det här tidigare”-känsla.

Fram till dess håller ”Rocketman” toppklass. Lille Reginald Dwight, som han hette då, hade ingen lycklig uppväxt i Londonföro­rten Pinner. Det var bara hans mormor Ivy (Gemma Jones) som förstod att Reggie var ett musikalisk­t underbarn. Brittisk diskbänksr­ealism kombineras med fantastisk­a sångoch dansnummer – först ut är ”The bitch is back”.

Ett hopp några

år framåt i tiden. Reginald, som bytt namn till Elton John och är hyfsat stor på hemmaplan, har landat ett gig på legendaris­ka rockklubbe­n Troubadour i LA. Ingen hade räknat med att den här 23-åringen, som ser ut som en blyg engelsk skolpojke, skulle göra en röjarspeln­ing. Sedan kunde karriären bara gå uppåt.

Okej. Vänner av ordning kan påpeka att John i filmen sjunger ”Crocodile rock” två år för tidigt. Det är också några andra årtal som inte riktigt stämmer, men detta är en musikalfan­tasi, inte en dokumentär.

Nej, ”Rocketman” som film håller inte riktigt hela tvåtimmars­vägen, men musiken gör det definitivt. Inte minst en innovativ, surrealist­isk och dödsångest­laddad version av ”Rocket man”. Den egensinnig­a låten, som väldigt många andra artister vågat ge sig på, är från 1972.

 ?? Bild: David Appleby Paramount pictures ?? Taron Egerton som Elton John i Rocketman.
Bild: David Appleby Paramount pictures Taron Egerton som Elton John i Rocketman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden