Bohusläningen

Tre delar när man förlorat sin partner mitt i livet

- Lina Norman livsstil@gp.se

Alla människor sörjer olika och sorgeproce­ssen vid dödsfall skiljer sig från fall till fall. Men om man mitt i livet förlorar sin livskamrat kan sorgen bli extra svår att ta sig igenom – det menar tidigare sjukhusprä­sten Lars Björklund.

Lars Björklund, med över 20 års erfarenhet som sjukhusprä­st på Akademiska sjukhuset i Uppsala, konstatera­r att det går att se tre delar i sorgen när man mist sin partner mitt i livet.

– Förlust av relation, förlust av identitet och förlust av mening. När en livskamrat dör mitt i livet påverkas alla tre delar. Det innebär att sorgen tar längre tid och att det kan behövas hjälp av något slag för att komma vidare; samtal, sorgegrupp, ibland terapi.

Vad är utmärkande gällande sorg just vid plötsliga dödsfall?

– Det oväntade innebär alltid något slags trauma och ofta behöver traumat bearbetas innan sorgen får sitt utrymme.

Under dina år som sjukhusprä­st – vad var det viktigaste du lärde dig gällande sorg?

– Sorg är svar på en förlust. Någon har dött. Men det kan också vara förlust av det liv som varit och av framtiden. Sorgens reaktioner ser olika ut från människa till människa.

Hur kan man som medmännisk­a på bästa sätt möta den som sörjer?

– Det viktigaste är att inte överge den som sörjer – och att låta varje människa sörja på sitt sätt. Vi ska aldrig tänka i termer av normal eller onormal sorg. Varje sorg är en enskild människas normala svar på en förlust.

Lars Björklund, i dag kaplan på Sigtunasti­ftelsen, har även skrivit flera böcker relaterade till sorg, bland annat ”Vägar i sorgen” – med psykolog Göran Gyllenswär­d – och ”Det som ger hoppet liv”.

– Om vi har kvar tilliten och hoppet så är det en stark grund att stå på. Som sjukhusprä­st har jag mött människor som förlorat den tilliten och det hoppet – därför skrev jag boken om det som ger hoppet liv. När hoppet inte finns är det viktigaste att våga möta sin medmännisk­a i hennes verklighet utan att kräva någon omedelbar förändring, och att inte överge personen. På sikt kan ett hopp födas på nytt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden