Bohusläningen

Två gånger Mannerströ­m visar upp sin matkonst

- Mia Gahne bjuder på härliga recept varje vecka.

En duo som heter duga. När Leif och sonen Sebastian Mannerströ­m bjuder på försommarl­unch tackar man inte nej. En kung och hans tronföljar­e, lika samspelta vid spisen som i sinnet.

De är inte särskilt lika. Ändå har de samma starka närvaro och båda utstrålar ett lika grundmurat och gediget självförtr­oende.

Inte minst när de fått på sig de bländvita kockrockar­na och tar sig an dagens meny.

Sebastian spritsar srirachama­jonnäs över sin lätthalstr­ade lax, medan Leif vänder byxade abborrfilé­er i ströbröd, mjöl och salt. Vilket i sig är ganska talande. Junior kör sitt moderna stuk, medan senior håller sig till rustik svensk husmanskos­t av finaste märke.

– Pappa har lärt upp mig från grunden.

Och vissa saker vill jag ta lärdom av, andra saker tycker jag att jag kan göra bättre, säger Sebastian.

– Han står för en annan typ av matlagning är jag. Och tillsamman­s blir det en intressant blandning, menar Leif.

Leif är inne på sitt åttionde levnadsår, men har inga som helst planer på att gå i pension.

– Jag har inte tid. Dessutom är det alldeles för roligt, det här jag håller på med. Men jag funderar på att gå ned på halvtid.

Livet för Sveriges kocknestor ser lite annorlunda ut numera, inte minst sedan domarrolle­n i det populära tv-programmet ”Sveriges mästerkock”. Han kan knappt visa sig på stan utan att folk stannar och vill ta en selfie med kocklegend­aren.

– Men det har jag inget emot. De flesta är snälla och hyggliga människor. Men sist vi var på Liseberg tyckte barnbarnen att det blev lite väl drygt. ”Men kom nu, farfar …”

Oddsen på att även nästa generation Mannerströ­m hamnar i restaurang­branschen lär inte vara särskilt höga. När det var Leifs tur att passa Sebastian som liten fick sonen helt enkelt följa med till jobbet och hjälpa till i köket. Vid nio års ålder var han ”en jävel på att baka pajer”. Själv lärdes Leif upp av sin farmor som var en fena i köket och konstatera­de att ”klart pojken ska bli kock” när han nyss hade fyllt 15. Och så fick det bli.

Släktsamar­betet har förevigats i den sprillans nya kokboken (den 25:e i ordningen) ”Mannerströ­ms berså – sommar på landet” (Norstedts), där far och son bjuder på somriga rätter ur familjens receptskat­t. Och något somrigare än just abborre har Leif svårt att tänka sig.

– Men den ska vara lättstekt. Många krogar gör misstaget att steka den på tok för länge.

Just nu finns ingen egen restaurang i familjen Mannerströ­ms ägo, men det smids planer.

– Mat är ju vår livsstil, konstatera­r Sebastian. Vi saknar det väldigt mycket, så vi letar efter ett ställe som jag kan driva och pappa kan ha som fritidsgår­d och agera bollplank och dragplåste­r. Vi brukar jobba bra ihop. Så länge jag gör som han säger.

 ?? Bilder: Janerik Henriksson ?? Far och son Mannerströ­m gillar att jobba ihop.
Bilder: Janerik Henriksson Far och son Mannerströ­m gillar att jobba ihop.
 ??  ?? Lätthalstr­ad lax med syrad gurka och srirachama­jonnäs är en delikat liten förrätt.
Lätthalstr­ad lax med syrad gurka och srirachama­jonnäs är en delikat liten förrätt.
 ??  ?? Stekta abborrfilé­er på Mannerströ­ms vis. Såsen smaksätts med orökt kaviar och ramslök.
Stekta abborrfilé­er på Mannerströ­ms vis. Såsen smaksätts med orökt kaviar och ramslök.
 ??  ??
 ??  ?? Sebastian.
Sebastian.
 ??  ?? Leif.
Leif.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden