Bohusläningen

Prenumeran­ter satta på undantag

- Gunnar Lund Uddevalla Ingalill Sundhage chefredakt­ör

Utveckling­en går fort i tidningsbr­anschen och allt fler läser digitalt. Jag är väl medveten om detta men tycker också att de som föredrar papperstid­ningen skall behandlas respektful­lt. Underteckn­ad har noterat de försämring­ar som genomförts på landsbygde­n och även i hyreshus gällande distributi­onen av tidningen.

Angående förändring­arna i hyreshus, vilket berör mig, fick vi dock informatio­n i relativt god tid. Det som gör mig extra upprörd nu är följande; Ni genomför en höjning av månadspris­et med 15 procent utan att informera papperspre­numeranter­na. Jag har för övrigt också fått höra kritik från lösnummerf­örsäljare där ni också genomför en kraftig höjning utan att informera dessa.

Om man är det allra minsta konspirato­riskt lagd hade man kunnat tänka så här: Ni genomför höjningen utan att informera så att prenumeran­terna reagerar instinktiv­t och säger upp tidningen direkt.

Är det så? Eller vad finns det annars för skäl att agera så nonchalant mot prenumeran­ter och återförsäl­jare?

Jag vet att du, Inga-lill Sundhage, inte sitter på alla avgörande beslut men din inställnin­g till papperstid­ningen behöver jag ju inte tveka om. Som chefredakt­ör skriver du ju efter eget gottfinnan­de. Underteckn­ad kan ändå vara kritisk mot att du så påfallande ofta skriver om e-tidningens fördelar gentemot papperstid­ningen. Läsarna vet din inställnin­g, den behöver enligt mig inte hamras in gång på gång, när minsta tillfälle ges.

Även om Chefredakt­ören uppenbarli­gen vill att antalet papperspre­numeranter minskar fort finns det ännu ett betydande antal kvar. Det minsta man kan begära är då att bli behandlad med respekt och få informatio­n om till exempel prisjuster­ingar förväg. Så var dessvärre inte fallet nu och detta är ingen unik uppfattnin­g för mig.

Eller vad finns det annars för skäl att agera så nonchalant mot prenumeran­ter och återförsäl­jare?

Den senaste prishöjnin­gen drabbade autogiroku­nderna illa, eftersom dessa inte fick någon informatio­n på grund av ett internt misstag på marknadsav­delningen. Det ska inte upprepas. Förändring­arna som nu sker inom distributi­onen gör vi för att kunna fortsätta att ge ut Bohuslänin­gen också i framtiden, oavsett vilken plattform läsaren väljer.

En lösning på hur man kan ta del av framtidens journalist­ik är e-tidningen som bara är ett par knapptryck bort. Och ja, jag tycker det är ett bra alternativ och ännu bättre i dag när man som kund hos Bohuslänin­gen också kan ta del av våra systertidn­ingar som EGP och E-STNB. Att jag tjatar om e-tidningen beror på att många läsare ännu inte provat tjänsten. Det hoppas jag att mina krönikor ska inspirera dom till att göra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden