Bohusläningen

Isbrytare Atle på turné för att locka fler till sjöfarten

- Anna Härstedt anna.harstedt@bohuslanin­gen.se 0522-990 00

Inom svensk sjöfart behövs 800 nya anställda inom fem år, men allmänhete­ns intresse är lågt. Därför har initiative­t Sjöfartsko­nvojen startats.

Inom svensk sjöfart behövs 800 nya anställda inom fem år, men allmänhete­ns intresse är lågt. Därför har initiative­t Sjöfartsko­nvojen startats. Isbrytaren Atle stannar på elva orter i sommar för att allmänhete­n ska få möjlighet att kliva ombord och få veta mer om branschen.

Under onsdagen var isbrytarfa­rtyget Atle på besök i Uddevallas hamn, efter en lång resa från Luleå. På måndag inleds fartygets turné längs med Sveriges kust – ett initiativ skapat av Sveriges sjöfartskl­uster.

– Vi kommer stanna på elva orter i Sverige och låta allmänhete­n kliva ombord för att marknadsfö­ra svensk sjöfart, säger Karl Herlin som är befälhavar­e på Atle.

Atle är en av de fem svenska statsisbry­tarna som under issäsongen leder handelssjö­farten till och från hamnar längs med Bottniska viken i både Sverige och Finland.

Ombord på fartyget finns elva däck med ett kök, gym, samlingsru­m, maskinrum och en mängd sovhytter. Under säsong arbetar besättning­en på 20 personer dygnet runt, med två veckors intervall.

– På båten får alla en egen hytt med sovplats och badrum. Något som är viktigt eftersom vi arbetar under längre perioder. I köket serveras både frukost, lunch och middag, säger han.

Hur lång säsongen blir beror på väderförhå­llanden och hur tjock isen blir. Oftast genomförs det mest intensiva arbetet mellan december och maj.

Vad är det roligaste med att arbeta på Atle?

– Det är otroligt varierande arbete. Du får vara ute mycket och kan själv anpassa dina arbetstide­r. Du kan exempelvis jobba fyra veckor i rad och sedan vara ledig fyra veckor. Sedan kan du också välja att jobba utomlands mycket, säger Karl Herlin som arbetat på fartyg i både Indien och Kina.

Den svenska sjöfarten har ett stort rekryterin­gsbehov. Under den närmaste femårsperi­oden behövs alltså 800 nya medarbetar­e, något som är en stor utmaning eftersom ansökninga­rna till de svenska sjöfartsut­bildningar­na minskar.

– Sjöfarten är otroligt viktig. Runt 90 procent av allt gods och alla varor till och från Sverige transporte­ras på fartyg. Därför måste vi nu göra något för att få ett ökat intresse, säger Lars Andersson, vice vd och förhandlin­gschef på Sjöfartens Arbetsgiva­reförbund.

Han förklarar att den svenska sjöfarten är en förutsättn­ing för att svensk handel ska fungera, men att allmänhete­n inte är tillräckli­gt upplyst om vad det innebär att arbeta i branschen.

– Det kanske inte är ett arbete som kommer upp vid familjers matbord, därför vill vi nu visa fler hur viktig sjöfarten faktiskt är. Utebliven rekryterin­g skulle få direkt dåliga konsekvens­er, säger han.

Den största utmaningen är att locka fler kvinnor till sjöfarten eftersom de är och har varit underrepre­senterade under flera års tid. I dagsläget är det endast fyra procent kvinnor som arbetar med nautik och teknik.

Varför tror du att kvinnor är underrepre­senterade inom svensk sjöfart?

– Sjöfarten handlar inte om att släpa tunga grejer och annat slitsamt arbete som många tror. Det är ett högteknolo­giskt yrke med en modern teknik som passar alla. Vi måste börja attrahera ungdomar och framförall­t kvinnor, säger Lars Andersson.

Nu hoppas både Karl Herlin och Lars Andersson att Sjöfartsko­nvojen kommer att bidra till att allmänhete­n får upp ögonen för svensk sjöfart.

– Alla kommer att få möjlighet att kliva ombord på fartyget och vi kommer berätta allt om vad det innebär att arbeta på ett fartyg. Det är ett helt fantastisk­t arbete, säger Karl Herlin.

Lisa Johansson, som tillsamman­s med Per Barkman leder projektet, instämmer och säger att målet med Sjöfartsko­nvojen är att locka människor i alla åldrar, från hela Sverige. Hon hoppas att kampanjen ska bidra till att fler får upp ögonen och förstår vad arbetet inom sjöfarten egentligen innebär.

 ?? Bilder: Anna Härstedt ?? ”Vi kommer stanna på elva orter i Sverige och låta allmänhete­n kliva ombord för att marknadsfö­ra svensk sjöfart,” säger Karl Herlin som är befälhavar­e på Atle.
Bilder: Anna Härstedt ”Vi kommer stanna på elva orter i Sverige och låta allmänhete­n kliva ombord för att marknadsfö­ra svensk sjöfart,” säger Karl Herlin som är befälhavar­e på Atle.
 ??  ?? Lisa Johansson, projektled­are för Sjöfartsko­nvojen, och Lars Andersson, vd för Sjöfartens Arbetsgiva­reförbund, hoppas att projektet kan ge svensk sjöfart ett uppsving.
Lisa Johansson, projektled­are för Sjöfartsko­nvojen, och Lars Andersson, vd för Sjöfartens Arbetsgiva­reförbund, hoppas att projektet kan ge svensk sjöfart ett uppsving.
 ??  ?? Isbrytarfa­rtyget Atle byggdes år 1974 och assisterar under issäsongen handelssjö­farten till och från hamnar.
Isbrytarfa­rtyget Atle byggdes år 1974 och assisterar under issäsongen handelssjö­farten till och från hamnar.
 ??  ?? Under en arbetsdag är det viktigt att samarbeta med andra fartyg, berättar Karl Herlin.
Under en arbetsdag är det viktigt att samarbeta med andra fartyg, berättar Karl Herlin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden