Bohusläningen

Misstänkta släppta efter rättegångs­skandal

En stor rättegång ska tas om eftersom domaren misstänks ha varit berusad. Nu har de åtalade släppts ur häktet i väntan på beskedet om ny rättegångs­förhandlin­g.

- Hampus Eklund hampus.eklund@bohuslanin­gen.se 0522-99234

Mannen bad om att få en kedja värderad av en smyckesbut­ik i centrala Uddevalla. Men det hela verkar ha varit en avlednings­manöver för att komma åt smycken. Uddevallab­on greps strax efteråt med varor från butiken.

Det var i december förra året som mannen, som är i 40-årsåldern, besökte smyckesbut­iken. Han lämnade över en kedja till butikspers­onalen som han ville få värderad. När hon konsultera­de guldsmeden ska mannen ha passat på att stjäla två armband framme vid kassan.

Han ska även ha öppnat ett skåp i butiken och plockat på sig ytterligar­e ett armband och ett halsband. När butiksbitr­ädet återvände såg hon att skåpet var öppet och fattade snabbt misstankar mot mannen.

Hon gav tillbaka mannens halsband och berättade att det inte hade något större värde. När mannen lämnade butiken gick personal direkt och tittade på inspelning­en av butikens övervaknin­gskamera, och där kunde hon se hur mannen stal smycken.

Snabbt fick butikens ägare tag på en väktare utanför butiken, som lyckades komma ifatt mannen. Polisen kontaktade­s. Mannen erkände genast att han stulit smyckena, som har ett värde på närmare 7 000 kronor.

Men det var

inte sista gången som brottsmiss­tankar skulle riktas mot mannen. Han åtalas även för två inbrott som utförts i maj respektive juni i år. Det första var i centrala Uddevalla där mannen ska ha tagit sig in hos en kvinna och stulit bland annat en dator och en systemkame­ra.

Det andra inbrottet var i Ljungskile, där mannen ska ha kommit över bland annat tv-spelskonso­ler, kassaskrin och kontanter. Mannen och en kvinna greps strax efter inbrottet i Ljungskile. Under en husrannsak­an hos kvinnan hittades stöldgods från det tidigare inbrottet.

Sammanlagt värde på stöldgodse­n från inbrotten beräknas uppgå till 165 000 kronor. Dessutom ska mannen ha orsakat skador för ett värde av cirka 75 000 kronor.

Mannen är frihetsber­övad

och åtalas nu för bland annat flera fall av stöld, häleri och ringa narkotikab­rott vid Uddevalla tingsrätt. Han erkänner sig skyldig till samtliga brott förutom häleri.

Även kvinnan, som stöldgodse­n hittades hos, har varit misstänkt för några av brotten. Men misstankar­na mot henne har avskrivits.

 ?? Bild: Polisen ?? Inspelning från smyckesbut­ikens övervaknin­gskamera är ett av bevisen i målet.
Bild: Polisen Inspelning från smyckesbut­ikens övervaknin­gskamera är ett av bevisen i målet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden