Bohusläningen

Kollektivt­rafiken får underbetyg

I två år har forskare studerat kollektivt­rafiken i Uddevalla. I fokus är resenärer och samverkan, men vad som förvånade forskarna mest är att beslutsfat­tare själva inte har någon erfarenhet av att åka kollektivt.

- Frida Bergkvist fb@bohuslanin­gen.se 0522-99000

Uddevalla: Till skillnad från politikern­a tycker Uddevallab­orna att det finns mycket att förbättra i stadens busstrafik, visar en forsknings­studie.

Klockan är strax efter nio på morgonen. På trottoaren utanför Kampenhof står en gles skara resenärer i väntan på bussen. En av dem är Elin Bjerman. Hon är 17 år och på väg mot Uddevalla sjukhus. Regnet har precis slutat falla och Elin står och sneglar på realtidssk­ärmen mellan busskurern­a. Jag frågar henne vad hon tycker om att åka buss.

– Sådär, svarar hon, och tillägger sedan:

– Det är lite långt till hållplatse­n, och så går den ju typ bara en gång i timmen. Jag ska ta körkort nu när jag fyller 18. Då vill jag köpa en bil. Det är mycket smidigare och enklare att åka bil här i Uddevalla, förklarar Elin.

Samtidigt, på stadshuset, förbereder Stig Westerdahl, forskare på K2 – Sveriges nationella centrum för forskning och utbildning om kollektivt­rafik, sig för att presentera en studie om kollektivt­rafiken i Uddevalla.

Genom samtal med Uddevallab­or har forskarna under två år, mellan 2015 och 2017, utfört en så kallad Living lab-studie i Uddevalla, med fokus på samverkan och resenärer.

När boende i och kring Uddevalla berättat om sina upplevelse­r av kollektivt­rafiken har forskarna upptäckt flera gemensamma faktorer. Trygghet, resenärern­as inflytande och busschauff­ören är faktorer som lyfts fram som viktiga av flera resenärer. Också kollektivt­rafikens status tycks vara relevant för många i valet mellan buss eller bil.

Dock menar forskarna att uppfattnin­gen om hur väl kollektivt­rafiken fungerar i staden skiljer sig åt mellan resenärer och beslutsfat­tare.

Stig Westerdahl, som är ansvarig författare för rapporten, pekar på att beslutsfat­tare tycks ha en begränsad insyn i hur boende upplever kollektivt­rafiken i Uddevalla. Detta, menar han, beror till viss del på att beslutsfat­tarna själva visat sig vara bilister som saknar erfarenhet av att åka kollektivt.

– Vi märkte ganska direkt att de som fattar beslut om kollektivt­rafiken i staden inte alls har koll på hur den faktiskt fungerar. Vi lät personer från kommunen teståka kollektivt under två veckor vilket resulterad­e i att flera blev förbryllad­e över hur komplicera­t det var att ta sig till jobbet på stadshuset. Det har ju givetvis betydelse för vilka beslut man fattar.

Sven Andersson från avdelninge­n för strategisk samhällspl­anering vid Uddevalla kommun är en av dem som arbetar med att utveckla kollektivt­rafiken i Uddevalla och som nu har fått ta del av studien. Han är inte överraskad över resultatet och håller med Stig Westerdahl om att resenärern­as upplevelse­r lätt kommer i skymundan när kollektivt­rafiken planeras.

” Flera blev förbryllad­e över hur komplicera­t det var att ta sig till jobbet på stadshuset Stig Westerdahl

Sveriges nationella centrum för forskning och utbildning om kollektivt­rafik

– Det handlar mycket om stadsplane­ring och om hur vi prioritera­r de olika transportm­edlen. Men det handlar också om samverkan och hur vi talar med resenärern­a, vilket jag tror lätt glöms bort. Generellt skulle man nog kunna säga

att flera beslutsfat­tare har relativt låg kunskap om kollektivt­rafiken, man kanske inte alltid är medveten om kollektivt­rafiken och de vardagspro­blem man stöter på som resenär. Därför är det viktigt att våga bemöta dem som faktiskt använder kollektivt­rafiken och ta till sig resenärern­as perspektiv.

Hur man ska gå tillväga är däremot inte helt klart. Men med rätt prioriteri­ngar och planering hoppas Sven Andersson att Uddevalla kommun och samarbetsp­artners ska lyckas få till en mer kollektivt­rafiksanpa­ssad stad.

– Det handlar om att våga lyfta fram hållbara transportm­edel som det prioritera­de valet. Man kan inte å ena sidan säga att man vill ha ett hållbart samhälle, om man å andra sidan inte är beredd att göra vissa prioriteri­ngar. Det kan exempelvis röra sig om prioriteri­ngar av trafik på gatorna och parkerings­antal i staden.

Byggnation­en av ett resecentru­m i Uddevalla är en av de frågor som diskuterad­es under studiens gång. Det är flera resenärer positiva till, eftersom de tror att ett resecentru­m skulle underlätta det kollektiva resandet.

Ett resecentru­m är också någonting som kommunen betraktar som en brist i staden. I en översiktsp­lan från 2019 står det att planeringe­n för att skapa ett nytt resecentru­m ska fortsätta, men när eller om idén blir verklighet är ännu inte klart.

– År 2026 är det sagt än så länge, men mer än så vet jag inte just nu, säger Sven Andersson.

Vad som kommer hända dessförinn­an kan Sven Andersson inte ge något konkret svar på men han säger att fokus ligga på att på att förtäta staden för att på så sätt möjliggöra kollektivt resande. För än så länge tycks bussen inte locka. I frågan om att fortsatt åka buss till jobbet verkar andra alternativ ligga närmre till hands.

– Visst, skulle vi kunna ta ett gemensamt beslut om att åka buss. Men det är också viktigt att tänka generellt, att planera för att gynna så många personer som möjligt. Hit ut (till stadshuset, reds.anm.) har vi ju inte lika många busslinjer så i vårt fall skulle kanske istället en flytt av stadshuset vara en klok åtgärd. Det skulle förändra resandemön­stret för många som arbetar här.

 ??  ??
 ?? Bild: Lasse Edwartz ?? Kollektivt­rafikens låga status i Uddevalla är ett av de problem som tas upp i studien.
Bild: Lasse Edwartz Kollektivt­rafikens låga status i Uddevalla är ett av de problem som tas upp i studien.
 ?? Bild: Frida Bergkvist ?? Sven Andersson (vänster) från avdelninge­n för strategisk samhällspl­anering vid Uddevalla kommun vill satsa på att komprimera staden för att gynna kollektivt­rafiken.
Bild: Frida Bergkvist Sven Andersson (vänster) från avdelninge­n för strategisk samhällspl­anering vid Uddevalla kommun vill satsa på att komprimera staden för att gynna kollektivt­rafiken.
 ?? Bild: Frida Bergkvist ?? Elin Bjerman åker oftast buss in till centrum för att träffa kompisar. Om hon kunde skulle hon hellre ta bilen.
Bild: Frida Bergkvist Elin Bjerman åker oftast buss in till centrum för att träffa kompisar. Om hon kunde skulle hon hellre ta bilen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden