Bohusläningen

Sparkrav på tio miljoner i fokus i Tanum

- Jakob Simonson jakob.simonson@stnb.se 0526-624 10

I Tanums kommunfull­mäktige debatterad­es budgetrama­rna inför 2020, där kommunen ska spara sammanlagt tio miljoner. Fyra av de miljonerna ska sparas in av barn- och utbildning­snämnden – något som Louise Thunström (S) ville förhindra.

där nämndernas ramar visserlige­n räknas upp avseende löneökning­ar och prisökning­ar – men där det också ska ske besparinga­r på tio miljoner. Beredninge­n har räknat med besparings­krav på en procent rakt över, vilket innebär att de nämnder med störst budget får störst besparinga­r i absoluta tal.

För barn- och

utbildning­snämnden Det var vid Tanums kommunfull­mäktigesam­manträ(bun) handlar det om besparinga­r på fyra miljoner de på måndagskvä­llen som och för omsorgsnäm­nden de preliminär­a budgetrama­rna 3,8 miljoner kronor. för 2020 debatterad­es. Kommunstyr­elsens ordförande

Budgetbere­dningen har Liselotte Fröjd (M) lagt fram ett förslag till budget inledde debatten med att bifalla budgetförs­laget.

– Jag tror att det är viktigt att vi gör de här effektivis­eringarna nu, för det kan komma tuffare tider framöver. Det ska bli spännande att se var Socialdemo­kraterna ska ta de här fyra miljonerna om de inte ska tas från bun.

Därefter levererade Louise

Thunström (S) en bredsida mot den borgerliga majoritete­n, som hon menar har misskött bun:s budget de senaste åren.

– Var vi ska ta de fyra miljonerna återkommer vi till i den budget som vi kommer att lägga i höst. Det har aldrig hänt att vi lagt en budget som inte gått ihop. Men jag har stått här i flera år och påtalat att bun inte fungerar. Besluten har inte fungerat, inte heller den politiska ledningen eller ekonomin.

– Vi har yrkat på, och fått igenom, att vi ska göra en genomlysni­ng av verksamhet­en och se vad som händer med pengarna vi lägger in i bun. Den kommer att ske i september. Vi vill därför ha uppskov med sparandet i bun tills den genomlysni­ngen är klar. Då kommer vi att kunna se vad vi kan spara in på, och var vi kanske behöver tilldela mer pengar.

Louise Thunström yrkade på att undanta bun från sparkraven för 2020.

Ärendet gick till votering, där den borgerliga majoritete­n med 27 röster röstade igenom budgetrama­rna. Louise Thunströms förslag att undanta bun fick 11 röster.

Budgeten med tio miljoner i sparbeting för nämnderna klubbades alltså igenom, och det blir inget undantag från för bun. Beslut om definitiva budgetrama­r för 2020 tas till hösten.

 ?? Bild: Thomas Bennelind ?? Louise thunström (s) leverade hård kritik mot majoritete­ns sätt att sköta barn- och utbildning­snämnden (arkivbild).
Bild: Thomas Bennelind Louise thunström (s) leverade hård kritik mot majoritete­ns sätt att sköta barn- och utbildning­snämnden (arkivbild).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden