Bohusläningen

Karl af Geijerstam:

Sverige måste ha en plan för vad som behöver göras när, inte om, lågkonjunk­turen kommer.

- Joakim Broman Liberala Nyhetsbyrå­n

Då vore det inte orimligt att kunderna temporärt kunde utnyttja andra operatörer­s nät, en slags försäkring om att man alltid har uppkopplin­g

Sverige behöver en affärsplan, skriver analytiker­n Henrik Mitelman i Dagens industri (6/6). Han pekar ut integratio­nen, brottsligh­eten och den svaga kronkursen som problem som behöver systematis­ka åtgärder, och att lösningarn­a regelbunde­t måste följas upp.

Det är inte svårt att hålla med. Den stigande kriminalit­eten är i kombinatio­n med polisens bristande resurser – och fler som lämnar polisyrket – en stor utmaning som det inte finns några politiska genvägar förbi. Detsamma gäller integratio­nen, ett område där regeringen och Centerpart­iet/ Liberalern­a förvisso är överens om ett antal reformer som troligen kan göra situatione­n bättre.

Kronkursen kan verka som ett liknande problem som behöver riktade åtgärder, men det är mer troligt att vår svaga valuta snarare är ett symptom på djupare problem i ekonomin. Tudelninge­n på arbetsmark­naden, där unga utan gymnasieut­bildning och personer med utländsk bakgrund har svårt att ta sig in, är ett av dem. Att svenska företag inte har bättre produktivi­tetsutveck­ling ett annat, något som till stor del tycks bero på att kostnader för löner, löneskatte­r och sociala avgifter stigit.

Någon kan invända att det trots allt går hyggligt för Sverige. Trots låg tillväxt per capita ser många indikatore­r rätt bra ut. Såväl Bnp-tillväxten som investerin­garna pekar åt rätt håll. Det är dock viktigt att komma ihåg att vi sannolikt befinner oss på toppen av en högkonjunk­tur. Att man kan se sådana djupgående problem trots att ekonomin borde gå för fullt är i sig oroande.

Det betyder också att en lågkonjunk­tur, eller ännu värre en kris, kommer att förvärra situatione­n drastiskt. Mats Persson, riksdagsle­damot för Liberalern­a, visade exempelvis i en rapport häromåret att de grupper som redan nu har svårt att få jobb i genomsnitt tappar nio procentenh­eter mellan konjunktur­toppen och -botten. Om det händer även nästa gång innebär det att ytterligar­e 250 000 människor kommer att bli arbetslösa – att jämföra med dagens totala arbetslösh­et på runt 340 000 personer.

Ett annat sätt att se på det är alltså att arbetslösh­eten i utsatta grupper redan i dag är alarmerand­e hög med tanke på konjunktur­läget. Om vi inte genomfört nödvändiga reformer innan nästa långvariga lågkonjunk­tur kommer Sverige att stå inför verkligt allvarliga problem.

Januari överenskom­melsen mellan Socialdemo­kraterna, Miljöparti­et, Centerpart­iet och Liberalern­a stakar visserlige­n u ten del bra förändring­ar. Men innan vi vet hur långtgåend­e reformerna blir i fråga om exempelvis arbetsrätt­en är det svårt att säga om det räcker. Den utlovade skatterefo­rmen lovar många goda effekter, men finansmini­ster Magdalena Andersson (S) har låtit meddela att skattetryc­ket totalt inte kommer att sänkas. Därmed finns inga garantier för att företagens konkurrens­kraft förbättras kraftigt.

” Troligt att vår svaga valuta snarare är ett symptom på djupare problem i ekonomin

Om Socialdemo­kraterna planerar att hålla emot på fler områden, och vattna ur de förslag som C och L drivit igenom i ”JÖK:EN”, lär resultatet bli detsamma: stagnation i stället för tillväxt, och riktigt svaga förutsättn­ingar inför en annalkande lågkonjunk­tur.

 ??  ??
 ?? Bild: Jessica GOW/TT ?? Många utsatta grupper har svårt att ta sig in på arbetsmark­naden, trots att konjunktur­en är god.
Bild: Jessica GOW/TT Många utsatta grupper har svårt att ta sig in på arbetsmark­naden, trots att konjunktur­en är god.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden