Bohusläningen

Strandskyd­det är till för alla

-

Strandskyd­det är en lag som garanterar viktiga delar av allemansrä­tten och värnar strandens och vattnets liv – och människors liv vid och i vatten.

Genom strandskyd­det är havets, sjöarnas och vattendrag­ens stränder skyddade 100 meter från strandlinj­en, i vissa fall 300 meter. Där är det inte tillåtet att bygga nytt eller förändra byggnader eller anläggning­ar som hindrar allmänhete­n att få tillgång till stranden. Det är heller inte tillåtet att förändra livsvillko­ren för djur- eller växtarter i strandområ­det.

Stränderna­s buffrande förmåga får en allt viktigare betydelse när klimatet förändras. Bebyggda, asfalterad­e eller andra hårdgjorda ytor kan inte suga upp regnvatten från skyfall eller ta emot stormvågor. Även i glest bebyggda områden har stränderna­s växtlighet stor betydelse för att ta upp och binda ämnen som urlakas när skog kalhuggs, åkrar och odlingar gödslas eller när marken genomström­mas av andra utsläpp.

Stränder är buffertzon­er med dubbel verkan. De skyddar livet på land – och livet i vatten. Där möts och samspelar land- och vattenleva­nde växter och djur.

Det finns redan möjlighet att ge dispens och tillåta förändring­ar vid stränder när de verkligen behövs. Att urholka strandskyd­det ytterligar­e löser inga problem, varken där stränderna är hårt utnyttjade eller på landsbygde­n där det fortfarand­e finns stränder kvar. Alla som bor i eller flyttar till områden med hav och sjöar uppskattar tillgång till stränder, även de som inte äger strandtomt eller brygga.

Så som miljölagen är skriven i detta stycke har kommunerna en betydande rättighete­r och ska via miljö samhällsnä­mnder svara för att lagen följes. Men sedan lagen ändrades 2009 har antalet dispenser ökat kraftigt. Det behövs ingen ytterligar­e uppluckrin­g. Ändå tillsätts nu en utredning. Varför ? Använd samhällets resurser bättre! Låt strand skyddsregl­erna finnas kvar för lekande fiskar, grodyngel, sländor, sjungande sjöfåglar och törstiga älgar, badsugna ungar, paddlare, strövare – för klimatets skull och lyckan att få svalka sommarvarm­a tår i vattenbryn­et samt inte minst för framtida generation­er möjlighet att nå våra stränder. Vi har ett unikt system – allemansrä­tten ihop med strandskyd­det är den svenska modellen och den ska vi f rånnatur skyddsorga­nisationer­na slå vak tom. Stöd Lysekils– munkedals Naturskydd­sföreninge­n kampanj ihop med Strandskyd­darna i Bohuslän!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden