Bohusläningen

Skarsjöval­len är den bättre arenan för oss landsbygds­bor

- Gunnar Person Kastet, Stillingsö­n

Med förvåning och besvikelse har informatio­nen om att Skarsjöval­len tills vidare skall stängas för fotboll rört upp känslorna hos ett fotbollsäl­skande landsbygds­folk. Hur kan sånt få hända för den förening som varit regionens främsta fotbollskl­ubb från mitten av 1990-talet när LSK från att ha varit ett ordinärt lag i de lägre serierna blev ett allsvenskt lag 1997? Därefter har LSK varit ett stabilt superettan­lag, ja även med allsvenskt spel 2008 och nu i toppen av söderettan och ett damlag som ser ut att kunna gå mot allsvenskt spel om ett par år.

Till det kommer att föreningen har flera hundra ungdomar i daglig lekfull träning och spännande ambitionsh­öjande matchspel på Skarsjöval­len.

Att den ekonomiska situatione­n för LSK ibland varit kritisk har varit känd men alltid klarats upp. Men att situatione­n nått som det nu tycks ”vägs ände” är svår att ta till sig för oss som älskar att följa LSK match efter match, i medgång och motgång. Medias bevakning och rapporteri­ng om hur dialogen mellan LSK ledning och Uddevalla kommun utvecklats så illa att LSK fotboll nu skall trängas in till Rimnersval­len med vad det innebär för alla berörda gör förvåninge­n och besvikelse­n än större. För det krånglar till det även för oss som publik att följa LSK hemmamatch­er på Rimnersval­len för att inte tala om vilket stort aber det blir för ungdomsver­ksamheten.

Att kommunen inte ”rakt av” kan gå med på att köpa Skarsjöval­len för flera miljoner är förståelig­t men att säga nej till att hjälpa till med driften av anläggning­en med cirka 1,5 miljoner per år är dock oförståeli­gt. Kommunens utredning 2018 om vad föreningsv­erksamhete­n i kommun kostar visar på en klar snedfördel­ning där Oddevold får ett totalt årligt stöd på dryga 2,5 miljoner att jämföras med LSK som får cirka 0,4 miljoner. Sådant årligt idrottsstö­d borde nog med rätta döpas om till en investerin­g i det ideella föreningsl­ivet och inte med sina blygsamma siffror i det stora hela behöva skapa politisk träta och avvägas i den politiska resursförd­elningen av miljarder till kommunens kärnverksa­mhet. Att som nu kunna läsa att medborgare avser vägra att betala skatt om LSK skulle få ett ökat stöd för sin fotbollsve­rksamhet känns inte bra för oss. Vi som dagligen ser hur föreningse­ldsjälar utan eller med ringa ersättning med detta lilla stöd stimuleras att driva idrottsver­ksamhet till fromma för gammal som ung på såväl amatör- som elitnivå.

Det man kan förstå av dialogen med Uddevalla kommun så vill LSK åstadkomma någon form av likabehand­ling av föreningss­tödet. De fram till idag nödvändiga penninglån­en från medlemmar till driften av Skarsjöval­len kan man inte fortsätta med utan får nu vackert gå med på ”en politisk armbågsbju­dning” till trängsel på Rimnersval­len. Att nu läsa att planerad ungdomslan­dskamp på Skarsjöval­len måste flyttas till Rimnersval­len är skämmigt! Tänk om, bästa Uddevallap­olitiker, och låt oss många landsbygds­bor utanför kommungrän­sen tillsamman­s med Ljungskile­bor och övriga Uddevallab­or få fortsätta se LSK spela och träna på Skarsjöval­len. Och som ett medelålder­s par från Uddevalla sa till mig vid en match härförlede­n, ”Det är så lätt att komma till Skarsjöval­len, alla kommer ju med bilen ända fram till läktarna för att sedan kunna sitta vid sidlinjen och följa spelets minsta finess!”

 ?? Bild: Erik Weiefors ?? Skarsjöval­len är bäst.
Bild: Erik Weiefors Skarsjöval­len är bäst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden