Bohusläningen

Vad hotar våra intressen?

- Erni & Ola Friholt

Vid upprepade tillfällen de senaste åren hör vi ledande politiker i USA och Eu-länder tala om ”våra intressen”. Märkligt nog gäller intressena inte hemma i USA eller England eller Frankrike. Nej det gäller Libyen, Venezuela, Iran, Irak, Afghanista­n, Nordkorea, Syrien, Arabemirat­en, Bahrein, Qatar, Kuwait med flera.

Ännu tror många människor i vår världsdel att kolonialis­mens övergrepp mot världens folk upphörde stegvis under 1950- och 60-talen. En massiv desinforma­tion lydigt återgiven i media lär oss att det är våra kristna och humana värderinga­r som kränks av ociviliser­ade råa regimer i de forna kolonierna.

När kolonialma­kterna insåg att det skulle bli kostsamt att behålla kontrollen över kolonierna med direkt militär och administra­tiv närvaro, gavs kolonierna ”fria” och erbjöds istället lån till sin kommande återuppbyg­gnad. Snabbt gav dessa lån och tillhörand­e miljardrän­tor kontroll över de nya staternas politik, som anpassades till kolonialst­aternas ekonomiska behov.

I några länder kom nya självständ­iga regimer fram via revolution­er, som i Libyen och Iran, statskuppe­r, som i Syrien, och via politiska val, som i Chile … De nya styrande levde i en hård omvärld under ständig undergräva­nde verksamhet från Europa och USA, och blev med eller mot sin vilja alltmer auktoritär­a i sin strävan att bevara självständ­igheten och kontroller­a det egna landets utveckling.

Europa och USA ser detta som ett hot mot sina ekonomiska intressen och mot sin makt över råvarutill­gångar och marknader. Därför har vi fått höra om ledare som angriper och mördar sitt eget folk, till exempel i Libyen, Syrien och senast i Venezuela. Demoniseri­ng är första steget mot upprepade krav på demokratis­ering, frihet och mänskliga rättighete­r, följda av bomber.

I dessa krav från vad vi kan kalla ”väst” instämmer satellitst­aterna, till exempel Sverige numera, utan att göra en självständ­ig analys och kunskapsin­hämtning. Vi överlåter vårt ansvar till Natos så kallade informatio­n om läget. Så framställs Ryssland som hotfullt och Sverige rustar lydigt upp.

Idag är Venezuelas och Irans oljetillgå­ngar i skottglugg­en. De bryter mot USA:S och EU:S intressen kring Golfen och Persiska viken. Demoniseri­ng pågår. Ser vi en enda avvikande insiktsful­l rad i landets dominerand­e media? Hör vi en enda insiktsful­l kommentar i TV?

 ?? Bild: Ariana Cubillos ?? Demonisera­d? President Nicolas Maduro.
Bild: Ariana Cubillos Demonisera­d? President Nicolas Maduro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden