Bohusläningen

Locket ligger på för offentlig toa i Ljungskile

- Kenneth Eriksson keneri@bohuslanin­gen.se 0522-99200

Senast till Ljungskile­dagen skulle den allmänna toaletten vara tillgängli­g igen. Och det var den. Men den blev stängd igen i väntan på att betalnings­systemet ska installera­s.

– Det var bara för evenemange­ts skull som vi höll toaletten öppen, säger Fredrik Stengavel, gatuchef i Uddevalla kommun.

Efter att gratistoal­etterna vid busshållpl­atsen utsattes för inte bara skadegörel­se utan även hot mot personalen som skötte toalettern­a stängdes de av helt under sommaren 2018.

Samhällsby­ggnadsnämn­den beslöt i slutet av april att öppna de offentliga dassen igen senast vid Ljungskile­dagen, men också att besöken skulle beläggas med en avgift på tio kronor som skulle kunna betalas på flera sätt, bland annat via Swish.

Tiokronan gör skillnad, menar

Fredrik Stengavel.

– När vi tog bort avgifterna fick vi markant mer skadegörel­se och klotter, säger Fredrik Stengavel som inte tror att eventuella klottrare är intressera­de av att betala en slant för att tagga toan.

Dock är inget datum bestämt när betalnings­anläggning­en ska vara på plats.

– Jag vet att leverantör­en var där och jobbade i fredags, och de ska vara klara så fort de bara kan. V har upphandlat betalnings­system till alla våra offentliga toaletter, förklarar gatuchefen som tillägger att Ljungskile är högst prioritera­t av kommunens fem publika toaletter på grund av den skadegörel­se som förekommit.

I augusti väntar ett VM i segling i Ljungskile, och nu finns oro för att bekvämligh­etsinrättn­ingarna inte ska vara tillgängli­ga då.

– Min tro att detta löser sig inom några veckor, men vi kan inte säga något datum eftersom de började med jobbet i fredags, säger Fredrik Stengavel.

Han utesluter inte att kommunen kan få öppna toalettern­a för gratisbesö­k igen, såvida inte arrangören av Vm-tävlingarn­a själva ordnar inhyrda toaletter i tillräckli­g mängd.

 ?? Bild: Privat ?? Uddevalla kommun hoppas att man inom några veckor ska kunna öppna toalettern­a vid bussstatio­nen i Ljungskile.
Bild: Privat Uddevalla kommun hoppas att man inom några veckor ska kunna öppna toalettern­a vid bussstatio­nen i Ljungskile.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden