Bohusläningen

Se upp för ful fisk i midsommar

- Britta Kramsjö TT

Midsommar betyder för många lax, strömming och andra feta fiskar på matbordet. Men den feta fisken kan innehålla höga halter av miljögifte­r.

Det finns flera hälsoförde­lar med fisk. Den innehåller exempelvis nyttiga omega-3-fetter, D-vitamin, jod och selen, något som många får i sig för lite av. Livsmedels­verket rekommende­rar att vi ska äta olika typer av fisk två till tre gånger i veckan.

Men vissa fisksorter kan innehålla höga halter av miljöföror­eningar, som dioxin och PCB. Det gäller till exempel den feta fisken från Östersjön och Bottniska viken, som vildfångad lax och öring samt strömming och sill från området.

Barn, unga, ammande,

gravida och kvinnor som vill bli gravida ska vara försiktiga­re för att inte få i sig för mycket miljögifte­r, enligt Livsmedels­verket, som råder dessa grupper att inte äta den här typen av fisk oftare än två till tre gånger om året.

För den som är osäker på varifrån midsommarl­axen eller strömminge­n kommer är uppmaninge­n från Livsmedels­verket att läsa på förpacknin­gen eller fråga, skriver de i ett pressmedde­lande inför midsommarh­elgen.

Den lax man

kan köpa i butiken är för det mesta odlad eller vildfångad i andra vatten än Bottniska viken och Östersjön. Den innehåller därmed förhålland­evis låga halter av miljöföror­eningarna. Även burksillen som säljs i mataffärer kommer oftast inte från Östersjön eller Bottniska viken, vilket gör att vi kan äta denna fisk oftare.

 ?? Bild: Hasse Holmberg ?? Strömming från Östersjön och Bottniska viken är en av flera feta fisksorter som kan innehålla höga halter av miljögifte­rna PCB och Dioxin. Arkivbild.
Bild: Hasse Holmberg Strömming från Östersjön och Bottniska viken är en av flera feta fisksorter som kan innehålla höga halter av miljögifte­rna PCB och Dioxin. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden