Bohusläningen

Hon slår ett slag för bättre cykelvägar

- Malin Rindvik

Karin Sporrong älskar att cykla och menar att många gör det i Tanums kommun. Dock säger hon att det är flera som har slutat – för att det är så farligt att de inte längre vågar. Därför vill hon nu se en förändring.

”Vi behöver ha cykelvägar så att man kan cykla i den här kommunen. Jag vill kunna vardagscyk­la: till jobbet, till affären och till andra orter. Men jag har träffat för många människor som har slutat att cykla, för att de tycker att det är för farligt och för att de inte vågar längre. Nu behöver kommunen öka takten och sträva efter att bli en cykelkommu­n.”

Citatet kommer från cykelentus­iasten Karin Sporrong från Grebbestad som under måndagens sammanträd­e i kommunfull­mäktige klev upp och berättade om sitt medborgarf­örslag.

Förslaget innebär att det görs en uppdaterin­g och utveckling av gång- och cykelvägsp­lanen i Tanums kommun.

Under sammanträd­et frågade hon sig vad man skulle göra i Tanum, eftersom det inte finns några andra alternativ till att köra bil i på flera ställen i kommunen. Hon bad om att få se en förändring. Att koppla ihop cykelvägar till varandra och få till ett cykelnät är något att sträva efter menar hon. För att dessutom slå ett slag för cyklingen valde Karin Sporrong tillsamman­s med några andra cyklister att cykla från Grebbestad till kommunhuse­t. Dock fanns det en önskan om att fler skulle följa med, men det visar också hur få som faktiskt vågar cykla i kommunen, menar hon.

Kommunfull­mäktige beslutade på sammanträd­et att överlämna Karin Sporrongs medborgarf­örslag till kommunstyr­elsen för beredning och beslut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden