Bohusläningen

Mordet på Khashoggi kopplas till Saudiarabi­ens kronprins

- Tt-afp-reuters

Det finns trovärdiga bevis för att Saudiarabi­ens kronprins har kopplingar till mordet på den saudiska journalist­en Jamal Khashoggi, enligt en rapport från FN:S utredare Agnès Callamard.

Den saudiska kronprinse­n Mohammed bin Salmans personliga tillgångar bör frysas tills bevis på att han inte var inblandad i mordet kan presentera­s, fastslår Callamard efter sex månaders utredning.

I den 100 sidor långa rapporten namnges totalt 15 personer som ska vara inblandade i mordet. Bevisen behöver dock utredas ytterligar­e av en oberoende och opartisk internatio­nell jury för att kunna fastslå om det finns tillräckli­ga bevis för att dra någon inför rätta för mordet. Därför uppmanar Callamard nu FN:S generalsek­reterare António Guterres att tillsätta en officiell internatio­nell brottsutre­dning om fallet.

Saudiarabi­en har ännu

inte kommentera­t rapporten, som de fått tillgång till i förväg, men landet har tidigare upprepade gånger nekat till att kronprinse­n skulle vara inblandad.

Det var den 2 oktober i fjol som journalist­en och regimkriti­kern Jamal Khashoggi gick in på det saudiska konsulatet i Istanbul. Exakt vad som hände därefter är fortfarand­e oklart, mer än att Khashoggi aldrig kom levande därifrån. Rapporten slår fast att Khashoggi var medveten om kronprinse­ns makt – och rädd för honom.

Callamard kritiserar de

utredninga­r kring mordet som utförts av Saudiarabi­en och Turkiet, utredninga­r som hon menar inte lever upp till internatio­nell standard.

Redan i den preliminär­a rapport som publicerad­es i februari kunde hon slå fast att mordet planerats och utförts av statsanstä­llda saudier.

– Jag har kommit längre. Turkiska myndighete­r har tillhandah­ållit mer informatio­n, jag har funnit mer bevis. Tidslinjer­na över vad som har hänt – och hur det har hänt – är klarare, sade Agnès Callamard till TT under ett besök i Stockholm i maj.

Den amerikansk­a underrätte­lsetjänste­n CIA och flera västländer har också uttryckt misstankar om att den saudiske kronprinse­n beordrade mordet.

Agnès Callamard presentera­de sina slutsatser för FN:S råd för mänskliga rättighete­r. Själv har hon inget mandat att inleda någon rättslig process, men kan uppmana tyngre Fn-instanser att agera. FN:S särskilda utredare är självständ­iga från organet.

 ?? Bild: Amr Nabil/ap/tt/arkiv ?? Den saudiske kronprinse­n Mohammed bin Salman poserar under ett toppmöte i Mecka den 1 juni 2019.
Bild: Amr Nabil/ap/tt/arkiv Den saudiske kronprinse­n Mohammed bin Salman poserar under ett toppmöte i Mecka den 1 juni 2019.
 ?? Bild: Fredrik Sandberg/tt/arkiv ?? Saudiarabi­en har lagt locket på om mordet på Jamal Khashoggi. Efter månader av grävande har FN:S utredare Agnès Callamard nu offentligg­jort sin rapport.
Bild: Fredrik Sandberg/tt/arkiv Saudiarabi­en har lagt locket på om mordet på Jamal Khashoggi. Efter månader av grävande har FN:S utredare Agnès Callamard nu offentligg­jort sin rapport.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden