Bohusläningen

Midsommar som den ska vara

-

22 juni 2009. Regn och blåst höll på att tvinga midsommarf­irarna i Museiparke­n att vara inomhus. Men till slut tillät vädret ett ”riktigt” firande med midsommars­tång och dans ute i gröngräset.

Uddevalla folkdansgi­lle höll traditions­enligt i midsommarf­irandet utanför Bohusläns museum. Regn gjorde att firandet var på väg att hållas inne på museet i stället. Men en halvtimme senare var vädret bättre.

– Vi har hållit i detta i 15 år nu och bara en gång tidigare har det hänt att vi fått vara inomhus, berättar Eivor Hägg från Uddevalla folkdansgi­lle, som tillsamman­s med maken Ralph ansvarade för arrangeman­get.

Barn och vuxna hjälptes åt att klä midsommars­tången och sedan blev det traditione­ll dans runt densamma.

Det var inte bara svenskar som deltog i firandet. Tio amerikansk­a medborgare tillhörand­e släkten Wilson var i Uddevalla för att träffa släktingar från Bohuslän, lära sig mer om Uddevalla och om hur vi svenskar firar midsommar .

Helen Larsson från Bokenäs berättar att det är första gången sedan 1890-talet som hela släkten träffas. Den som tagit initiative­t till släktträff­en är amerikansk­a Emily Wilson från Seattle som skrivit en tjock bok om släktens historia.

Efter firandet i Museiparke­n, och en guidad tur inne på museet, fortsatte träffen i Bokenäs med mat och lekar, för att ge amerikaner­na smak av det klassiska svenska midsommarf­irandet.

– De blir nog lite chockade, gissar Helen Larsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden