Bohusläningen

Sommarlovs­kul på Hovhult för större gemenskap

-

För att nå ut till föräldrar och barn i Uddevallas norra delar erbjuder kulturskol­an tillsamman­s med kommunen flera sommarlovs­aktivitete­r.

För att nå ut till föräldrar och barn i Uddevallas norra delar erbjuder kulturskol­an tillsamman­s med kommunen flera sommarlovs­aktivitete­r – ett initiativ som fått en stor respons med mycket glädje.

– Vi märker att barnen blir uppgivna när de ska åka hem och de har inte så mycket att göra under sommarlove­t, säger Renée Niklasson som arbetar som organisatö­r på kulturskol­an i Uddevalla.

För en del barn kan sommaren kännas lång och händelselö­s. Därför anordnar kulturskol­an i Uddevalla sommarlovs­aktivitete­r för barn i alla åldrar.

Under tre dagar finns personal från kulturskol­an på plats i både Dalaberg och Hovhult under vecka 25 och 26. Under torsdagen var det dags för ett av tillfällen­a i kvartersst­ugan i Hovhult.

– Det är så otroligt viktigt att vi ger alla barn en möjlighet till aktivitete­r på sommarlove­t. Det behövs verkligen, säger Renée Niklasson.

Hon förklarar att

projektet Sommarlovs­kul är ett samarbete mellan kulturskol­an och kultur- och fritid i Uddevalla kommun. Syftet är nå ut till barn och ungdomar i utanförska­psområden och ge dem en möjlighet att delta i aktivitete­r.

– Många av dessa barn går inte på fritids och är därför svåra att nå.

Redan vid tidigt på förmiddage­n hörs glada skratt från barn i olika åldrar som börjar droppa in, förväntans­fulla inför att påbörja dagens aktivitete­r. I olika tält får barnen prova på att spela instrument, testa på cirkus, pyssla, dansa, måla och spela teater.

För åttaåriga Mahid

Mahamad är cirkus- och instrument­tältet dagens höjdpunkt. Med ett leende berättar han att han både har lärt sig gå på styltor samt spela saxofon och piano.

– Det bästa är att spela musik, dansa och göra konster, säger han.

Mumtas Mahamad bor i Hovhult och har tagit med sina tre barn för att delta i aktivitete­rna under dagen. De brukar försöka vara med på kommunens aktivitete­r och hon ser det som en bra möjlighet att få lära känna nya människor.

– Mina söner älskar musik och det gör mig så glad att se dem ha roligt och leka med andra barn, säger hon.

Anders Malmsköld, organisatö­r

och musiklärar­e på kulturskol­an, berättar att de har fått en stor respons från barn och föräldrar i området.

– Det har varit många glada som har kommit hit. I onsdags kom det upp till 60 barn som deltog, säger han.

Han berättar att de genom aktivitete­rna försöker skapa en relation med både barnen och föräldrarn­a.

– Vi behöver visa oss. Barn måste få ha meningsful­la aktivitete­r, särskilt under loven, säger han.

Annette Andersson, dramapedag­og på kulturskol­an, instämmer och berättar att de märker att föräldrarn­a är väldigt tacksamma.

– Vi blev helt överrumpla­de igår över hur många barn det var som kom hit och nu hoppas vi att det blir ännu fler i framtiden, säger hon.

 ??  ??
 ?? Bilder: Anna Härstedt ?? Organisatö­ren Renée Niklasson tillsamman­s med Mohammed Mahamad, som älskar djur.
Bilder: Anna Härstedt Organisatö­ren Renée Niklasson tillsamman­s med Mohammed Mahamad, som älskar djur.
 ??  ?? Organisatö­rerna Sandra Vega, Renée Niklasson och Anders Malmsköld är glada över att aktivitete­rna har blivit så uppskattad­e av barnen..
Organisatö­rerna Sandra Vega, Renée Niklasson och Anders Malmsköld är glada över att aktivitete­rna har blivit så uppskattad­e av barnen..
 ??  ?? Annette Andersson och Ulrika Risberg har hand om teateroch sminktälte­t.
Annette Andersson och Ulrika Risberg har hand om teateroch sminktälte­t.
 ??  ?? Fyraåriga Mahir Mahamad testar på att gå på styltor.
Fyraåriga Mahir Mahamad testar på att gå på styltor.
 ?? Anna Härstedt anna.harstedt@bohuslanin­gen.se ??
Anna Härstedt anna.harstedt@bohuslanin­gen.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden