Bohusläningen

Ungdomar under luppen hos utredare

- Kenneth Eriksson keneri@bohuslanin­gen.se 0522-99200

Medan skolan har stängt för sommarlov ägnar sig några ungdomar åt att besvara frågan om hur det blir studiero i skolan. Det gör de i rollen som utredare på betald ferieprakt­ik i kommunhuse­t.

Är det politikern­as sak att rätta till allt? Och hur fungerar en kommun? Det är två av många svar som en grupp unga kommer att få den närmaste tiden som ferieprakt­ikanter i kommunhuse­t. Men framför allt är de unga utredarna på plats för att ge sitt perspektiv i två aktuella ämnen.

– Jag trodde inte att det var så mycket jobb, det är mycket att förhålla sig till. Det är många som skyller det mesta på kommunen, det är fel. Alla här gör sitt bästa, säger Emma Lundin som är en av ferieprakt­ikanterna från grundskola och gymnasium som nyligen inlett praktiken i kommunhuse­t.

– Jag trodde inte att det var så många anställda, säger Rickard Pettersson som kände sig lockad av utrednings­praktiken genom sitt politiska intresse.

Till den 4

juli ska nio unga arbeta med att göra utredninga­r som grupparbet­e. De har fått en begäran om att i första hand besvara hur studiero skapas i skolan och hur den nya Källdalssk­olan påverkar elevernas jämnåriga i skolans närområde.

För de nio utredarna är det lite ovant att jobba i den kommunala miljön, dock menar ungdomssam­ordnaren Denise Olsson Bergqvist att det märks att ungdomarna har vana från skolan att lämna skriftliga arbeten. Däremot får kunskapen från skolan om den kommunala organisati­onen gärna vara lite högre, menar utredarna själva som vet när de kan vara nöjda med sitt arbete.

– När det syns att de har lyssnat på oss. Det är svårt för unga att göra sin röst hörd, säger Emma Lundin.

– Vi vet inte hur man gör för att kunna påverka. Vi är under 18 år, vi kan inte rösta, påpekar Kamon Klongklaw.

Kommunen behöver och

är intressera­d av det unga perspektiv­et, menar Denise Olsson Bergqvist som ser rapportför­fattandet som den svåraste delen av uppdraget.

– Det viktigaste är att det blir en rapport, säger ungdomssam­ordnaren som dock inte låter rapportern­a vila på helt subjektiv grund utan baseras på en större undersökni­ng bland unga respondent­er. Unga utredare använde sig kommunen av även förra året.

– Nytt för i år är att de blir tillfrågad­e om vad de själva tycker. Det ska bli riktigt intressant att få ta del av deras perspektiv och hur de tänker. Vi har ett genuint intresse av det, säger Denise Olsson Bergqvist på temat prioriteri­ngar låter de unga sommarjobb­arna varva praktiska moment med samtal med tjänstemän och politiker.

 ?? Bild: Kenneth Eriksson ?? Med en lokal undersökni­ng som grund tar Mohammed Chaath, Rickard Pettersson, Kamon Klongklaw och Emma Lund reda på bland annat vad unga tycker om Källdalssk­olan.
Bild: Kenneth Eriksson Med en lokal undersökni­ng som grund tar Mohammed Chaath, Rickard Pettersson, Kamon Klongklaw och Emma Lund reda på bland annat vad unga tycker om Källdalssk­olan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden