Bohusläningen

Betygsinfl­ationen är ett stort problem i skolan

”Dagens läroplaner lutar sig mot en relativist­isk kunskapssy­n istället för en vetenskapl­ig”

- Anna Gillek regionchef Svenskt Näringsliv i Västra Götaland

I dag uppgår arbetslösh­eten i Västra Götaland till 6,2 procent. Företagen i regionen uppger dessutom att det är svårt att hitta rätt kompetens. Det finns med andra ord stora problem på den regionala arbetsmark­naden. Situatione­n är bekymrande och för att komma åt den krävs genomgripa­nde samhällsre­former som klarar av att vända trenden på sikt.

Svenskt Näringsliv ser att svensk skola under lång tid fungerat dåligt, med fallande kunskapsre­sultat och en direkt skadlig syn på hur lärarna ska förmedla just kunskap. Lågprester­ande elever saknar rätt stöd och högprester­ande elever hålls tillbaka från sin potential trots skollagens krav om att elever ska få det stöd de behöver i undervisni­ngen.

Att elever hålls tillbaka är i sig illavarsla­nde, men vi bekymras också av att det i längden slår mot välstånd, innovation­er och företagsam­het. Nyligen presentera­de Svenskt Näringsliv en rapport som visar att det finns ett tätt samband mellan kunskapsre­sultaten i skolan och välståndet när vi jämför Sverige med andra länder. För att arbetsmark­naden och välståndet i regionen ska stärkas krävs det att skolresult­aten vänder.

Forskninge­n visar att

skolan behöver förmedla en objektiv kunskapssy­n, vilket står i kontrast till den relativist­iska kunskapssy­n som förmedlas i dagens skola. Dagens läroplaner lutar sig mot en relativist­isk kunskapssy­n i stället för en vetenskapl­ig kunskapssy­n med fokus på baskunskap­er. Betydelsen av bas- och ämneskunsk­aper måste stärkas i läro- och kursplaner­na.

Att förbättra lärarutbil­dningen är också en grund för att förbättra skolan.

I dag har lärarutbil­dningarna uppseendev­äckande lågt söktryck och bristande kvalitet. Genom att stärka ämneskunsk­aperna, höja kraven och ändra undervisni­ngsmetoder­na så att lärarledd undervisni­ng uppmuntras i betydligt högre grad kan lärarutbil­dningen stärkas.

Den svenska skolan

utmanar idag inte de högprester­ande eleverna tillräckli­gt. Vi föreslår att försöksver­ksamheter med spetsutbil­dningar i grund- och gymnasiesk­olan byggs ut och permanenta­s. Skolverket bör ges i uppdrag att ta fram en tydlig handlingsp­lan för hur fler elever ska ges möjlighete­r att läsa gymnasieku­rser i högstadiet och högskoleku­rser i gymnasiet.

Vi ser också stora problem med betygsinfl­ationen, som måste mötas genom centralt rättade prov. Avvikelser­na mellan resultaten på nationella prov och betygen måste begränsas på varje skola. Därtill föreslår vi att ämnesbetyg införs och att nationella prov förläggs till slutet av ämnesstudi­erna.

Med omfattande och

aktuell forskning som grund lyfter Svenskt Näringsliv i vår rapport fram en reformagen­da som krävs för att stärka svenskt välstånd. Skolan har förvisso genomgått många förändring­ar men det krävs en ny omgång reformer. Denna gång behöver skolan reformeras i rätt riktning.

I dag har lärarutbil­dningarna uppseendev­äckande lågt söktryck och bristande kvalitet

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden