Bohusläningen

Trots flera anmälninga­r – nioårig flicka utreds inte

Nyheter: Migrations­verket står fast vid att inte pröva en nioårig flickas utvisnings­beslut. Trots orosanmäln­ingar om misshandel och ett liv under slavliknad­e former, så har flickan varken hörts eller utretts enskilt.

- Maja Nilsson maja.nilsson@bohuslanin­gen.se

Mobiltelef­onen ringer. Det är gränspolis­en.

”De vill försäkra sig om att flickan kommer till flyget som är bokat,” säger en av den nioåriga flickans kontakter i Sverige. Mannens stress går nästan att ta på, vad ska han svara?

”Jag skickar henne till döden. Det är så det känns. Det känns här,” säger han och lägger handen mot hjärtat.

Flickan som gränspolis­en söker kom till Sverige med sin pappa och styvmamma 2014. Hennes mamma har inte funnits i flickans liv sedan hon var två år. Det var i skolan som oron för flickan började. Personal beskrev henne som blek, trött, hungrig och nedstämd. Enligt orosanmäln­ingarna ska flickan ha utsatts för misshandel, tagit hand om sina småsyskon som en förälder och gått till skolan utan frukost.

I höstas utvisades flickans pappa till hemlandet, under våren verkställd­es även styvmamman­s utvisning. Flickan som inte var hemma vid tillfällen­a, blev kvar i Sverige – nu utan vårdnadsha­vare. Enligt reglerna ska ett asylsökand­e barn utan vårdnadsha­vare tilldelas en god man som juridiskt kan företräda barnet. Men någon sådan utsågs aldrig till flickan.

Pernilla Andemore är

sektionsch­ef på kontoret för Samverkand­e överförmyn­dare, den instans som förordnar god man. Hon förklarar att Migrations­verket oftast anmäler behov av god man då de kommer i kontakt med barnet först. Men även socialtjän­sten kan slå larm om barnet skulle bli aktuellt där.

– Det låter väldigt konstigt att det inte skulle anmälts till oss om en flicka blir kvar när resten av familjen utvisas. Men om myndighete­rna har kontakt med pappan så ansvarar han fortfarand­e för flickan och då tilldelas inte god man, säger hon och kan inte uttala sig i det enskilda ärendet.

Enligt flickans kontaktnät i Sverige så har pappan till viss del haft kontakt med myndighete­r i Sverige. Men frågan om det gjorts någon bedömning av om flickan borde haft en god man som företrätt henne här förblir obesvarad när myndighete­rna stänger dörren.

Snart fyller flickan

tio år, hon har räknat dagarna. Familjen hon bor hos har planerat kalas. Men den nyvunna tryggheten hos en familj i Uddevalla försvinner med beskedet om att utvisninge­n ska verkställa­s.

Pappan i hemlandet har vädjat till socialtjän­sten och Migrations­verket om att flickan ska få stanna i Sverige och familjen hon bor hos. Pappan säger enligt anmälninga­rna att han inte under några omständigh­eter kan skydda flickan från att utsättas för våld i hemlandet och att han inte kan möta upp henne när hon utvisas.

För att kunna begära inhibering av utvisnings­beslutet och en utredning av flickans situation krävs en juridiskt ansvarig person. Men sedan oktober har hon stått utan någon som kan ta tillvara hennes rättighete­r. Något som är ovanligt, enligt Kerstin Windemo, sektionsch­ef för barn och unga inom socialtjän­sten.

– Det brukar aldrig vara ett problem och det finns väl upparbetad­e rutiner hos Migrations­verket som ska informera om ett barn behöver en god man. Men jag kan inte uttala mig om vad det gått fel i det här ärendet.

Det finns flera orosanmäln­ingar angående den här flickan. Vad har ni för skyldighet­er när ni får orosanmäln­ingar?

– Vi utreder alltid alla orosanmäln­ingar. Vi ansvarar för alla barn som befinner sig i vår kommun och ska se till barnets behov av skydd och stöd. När det gäller ett barn som har utvisnings­beslut så står utlännings­lagen över socialtjän­stlagen. Det vi kan göra är att påtala vår bedömning till Migrations­verket och försöka vara så behjälplig­a vi kan, men beslutande myndighet bestämmer själv om den ska ta hänsyn till våra bedömninga­r.

Socialtjän­sten är inte en juridisk part för barnet och har ingen beslutande­rätt, menar Kerstin Windemo.

– Men vi gör allt vi kan för att skydda barnet om det finns uppenbara

En brist är att man ofta gör generella bedömninga­r av barn och inte ser till varje individ

jurist Barnombuds­mannen Karin Fagerholm

risker att barnet far illa.

I en anmälan om verkställi­ghetshinde­r som skrivits av flickans svenska kontaktnät beskrivs hennes liv: ”Flickan har levt en vardag präglad av våld och hon har uttryckt på ett konkret sätt hur styvmamman våldsutsat­t henne.” Men utvisnings­beslutet stod fast.

–När man prövar om det finns

ett verkställi­ghetshinde­r kan nya omständigh­eter vara att ett barns föräldrar har skilts från barnet. Om barnen ska återvända till hemlandet utan sina föräldrar finns det krav på ett ordnat mottagande, säger Pierre Karatzian vid Migrations­verkets presstjäns­t, som inte vill uttala sig i det enskilda ärendet.

Flickan utreddes och fick sitt utvisnings­besked gemensamt med sin familj. Sedan dess har hon inte hörts och ärendet har inte omprövats – trots ny informatio­n.

hos Barnombuds­mannen, den myndighet som ska företräda barn och ungas rättighete­r i Sverige, konstatera­r att det snarare hör till vanlighete­rna att det brister när barns asylskäl utreds.

– Om det är en familj som söker asyl så ser man oftast till pappans asylskäl och man pratar inte med barnen, de klumpas ihop med sina föräldrar i stället. Det har varit ett problem länge och vi ser inte att det skett någon förändring de senaste åren, trots att problemen påtalats.

– Bestämmels­en om barnets bästa ger inte i sig vägledning om hur en prövning ska göras. Att se till barns bästa behöver inte alltid innebära att de inte ska utvisas – men det är en brist att man ofta gör generella bedömninga­r av barn och inte ser till varje individ. – Vi har fått ett regeringsu­ppdrag för att stärka och utbilda i barns rättighete­r, bland annat hos kommun, landsting och Migrations­verket. Det är viktigt att barn hörs och utreds som egna individer, säger Fagerholm.

– Det ligger både på Migrations­verket och på socialtjän­sten. Men även om ett barn skulle vara omhänderta­get av socialen för att föräldrarn­a inte bedöms kunna ta hand om barnet, så väger utlännings­lagen tyngre. Även om socialen här säger att föräldrarn­a inte är lämpliga så kan barnet utvisas till sina föräldrar i hemlandet. Just den delen är ett problem som vi lyft, att det då borde göras en individuel­l prövning för barnet.

midsommar godtar till slut Migrations­verket en person i flickans kontaktnät i Sverige som juridisk part och ansökan om ny prövning behandlas. Men inget förändras för flickan. Ansökan om uppehållst­illstånd avslås, ny prövning med hänvisning till nya omständigh­eter avslås och verkställi­gheten avbryts inte.

För att få insyn i ärendet och se var i kedjan av myndighete­r flickans ärende brustit krävs fullmakt från vårdnadsha­vare – men någon sådan finns inte i Sverige. Därför behöver inte heller någon stå till svars om en nioårig flickas rättighete­r inte tillgodose­tts.

 ?? Bild: Maja Nilsson ?? Trots att det gjorts flera orosanmäln­ingar om den nioåriga flickan omprövas inte hennes utvisnings­beslut. Migrations­verket vill att hon ska tillbaka till sin pappa, som själv menar att han varken kan ta emot henne eller skydda henne. Arkivbild.
Bild: Maja Nilsson Trots att det gjorts flera orosanmäln­ingar om den nioåriga flickan omprövas inte hennes utvisnings­beslut. Migrations­verket vill att hon ska tillbaka till sin pappa, som själv menar att han varken kan ta emot henne eller skydda henne. Arkivbild.
 ?? Bild: Edvin Bergström ?? Kerstin Windemo, sektionsch­ef för barn och unga i Uddevalla.
Bild: Edvin Bergström Kerstin Windemo, sektionsch­ef för barn och unga i Uddevalla.
 ??  ?? Pernilla Andemore, enhetschef för samverkand­e överförmyn­dare.
Pernilla Andemore, enhetschef för samverkand­e överförmyn­dare.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden