Bohusläningen

Här kan du fira midsommar i Bohuslän

- Niclas Jonasson niclas.jonasson@bohuslanin­gen.se 0522-99200 Malin Rindvik malin.rindvik@bohuslanin­gen.se 0522-99000

Nordiska museet kallar det för den näst viktigaste högtiden efter julen. Midsommara­fton är här och firas traditions­enligt med dans runt midsommars­tången, blommor – och sill så klart. Bohuslänin­gen listar sex platser i Bohuslän och Färgelanda där du kan fira midsommar.

Har du eller någon du känner ännu inte bestämt något inför midsommar? Då behöver ni inte misströsta. I Uddevalla kommun finns flera midsommarf­iranden och i övriga länet har man också planerat att fira högtiden - oavsett väder.

Nordens ark

Klockan 13 kläs midsommars­tången på Nordens ark. En timme senare börjar dans till levande musik. Evenemange­t är kostnadsfr­itt och deltagare uppmanas att dyka upp i folkdräkt. Vid regn flyttas firandet in i ladan.

Blanketorp­et

Hembygdsgå­rden Blanketorp­et bjuder in till midsommarf­irande. Den som vill vara med och klä stången behöver vara på plats redan vid 13, annars räcker det att man dyker upp klockan 14.

Det blir levande musik och även tipspromen­ad. Arrangörer är Södra Valbo Hembygdsfö­rening.

Bärfendal

Inlednings­vis hålls en gudstjänst i Bärfeldals kyrka vid 17. En timme senare gäller det att vara på plats vid hembygdsgå­rden.

– Då blir det dans av Munkedals folkdansar­e och lekar runt midsommars­tången. Sedan väntar servering med vår klassiska silltallri­k, säger Lisbeth Hansson som är ordförande i Bärfendals hembygdsfö­rening. Hon meddelar att det också finns kaffe, kaka och korvgrilln­ing på menyn.

Falkeröd

Traditione­n med midsommarf­irande på Falkeröd i Grebbestad står sig stark. Dans kring midsommars­tången under ledning av Mia Gunberg, Anders Ådin och Margareta Ovelius är att vänta.

Röe gård

Gården håller öppet under såväl midsommara­fton och midsommard­agen.

Traditions­enligt midsommarf­irande väntas på fredagen med dans kring midsommars­tången vid klockan 13. En stund innan kläs stången.

Tegneby

Häst med vagn, dans runt stången och musik. Vid klockan 10 kläs stången på Tegneby. Sedan tas den från församling­shemmet till muséet, där dansen börjar ungefär kvart över två. Firandet fortsätter sedan till 18.

 ?? Bild: Marie Carlsson ?? Midsommarf­irande på falkeröd. Stången kläs redan dagen innan. firandet börjar 13 på fredag och pågår i en och en halv timme.
Bild: Marie Carlsson Midsommarf­irande på falkeröd. Stången kläs redan dagen innan. firandet börjar 13 på fredag och pågår i en och en halv timme.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden