Bohusläningen

Med öppna ögon mot Brexit-stupet

En ny Tory-ledare och premiärmin­ister ska väljas, men det lär inte, oavsett vem det blir, förändra läget i parlamente­t.

- Joakim Broman Liberala Nyhetsbyrå­n

Vilka negativa konsekvens­er är du beredd att acceptera, om det betyder att Brexit blir av? Frågan ställdes den gångna veckan av undersökni­ngsföretag­et Yougov till medlemmar i Storbritan­niens konservati­va parti. Och svaren är på alla sätt anmärkning­svärda.

En bred majoritet – runt 60 procent – är nämligen beredda att acceptera såväl skotskt som nordirländ­skt utträde ur Storbritan­nien, som en kraschad ekonomi och en kollaps för det egna partiet, så länge det betyder att landet lämnar EU. Det enda alternativ som inte anses godtagbart av Tory-medlemmarn­a är att Labour-ledaren Jeremy Corbyn blir premiärmin­ister.

Undersökni­ngens resultat ska

inte läsas som att något av alternativ­en nödvändigt­vis är särskilt sannolikt. Men det visar att det mer eller mindre permanenta debacle som pågått sedan folkomröst­ningen – i veckan är det precis tre år sedan – inte påverkat Brexit-anhängare nämnvärt. Om något tycks väljare som röstade “Leave” nu mer övertygade om att ett utträde är nödvändigt – och att även ett högt pris är värt att betala för det.

Frågan är bara hur det ska åstadkomma­s. En ny Tory-ledare och premiärmin­ister ska väljas, men det lär inte, oavsett vem det blir, förändra läget i parlamente­t. Där har det under lång tid funnits bred majoritet för alla sorters nej, såväl till Theresa Mays utträdesav­tal som till att lämna utan avtal.

Särskilt det sista är av vikt, eftersom det är denna förhålland­evis stora majoritet som tills vidare har övertaget. Regeringen kan troligen inte, även om den skulle vilja, driva igenom ett avtalslöst utträde utan stöd från parlamente­t. Istället kan Brexit-datumet – just nu 31 oktober – fortsätta skjutas upp. Eu-länderna har å sin sida inget intresse av att neka sådana förlängnin­gar, och riskera att få skulden för en krasch.

Konservati­va Brexit-förespråka­re kommer tvingas välja mellan att godkänna avtalet och ett utträde som skjuts upp på obestämd tid, och som kanske till sist riskerar att inte bli av. De spelteoret­iska förutsättn­ingarna talar därmed för att de väljer en Brexit-fågel i handen framför tio i en mörk och osäker skog.

Å andra sidan

tenderar inte Brexitspel­planen att vara stabil några längre perioder. Om tidigare utrikesmin­istern Boris Johnson, favorit till posten, väljs till ny partiledar­e kastas pjäserna högt upp i luften. “No deal Brexit” – med alla dess negativa konsekvens­er för såväl britterna som för Sveriges del, går trots allt inte att utesluta – särskilt inte som till och med Tory-medlemmar är beredda att offra såväl ekonomin som det egna partiet för att säkra ett utträde. Man kör med öppna ögon mot klippkante­n.

Om det finns någon som helst självbevar­elsedrift i det konservati­va partiet måste man väja, och Brexit-frågan lösas innan ett nyval blir oundviklig­t. I valet till Europaparl­amentet kollapsade Tories till förmån för Nigel Farage-ledda Brexit Party. Det finns trots allt värre öden än att acceptera Theresa Mays utträdesav­tal.

’No deal Brexit’ – med alla dess negativa konsekvens­er för såväl britterna som för Sveriges del, går trots allt inte att utesluta

 ?? Bild: Frank Augstein ?? Tidigare utrikesmin­istern Boris Johnson vill bli partiledar­e för Tories och ta Storbritan­nien ut ur EU.
Bild: Frank Augstein Tidigare utrikesmin­istern Boris Johnson vill bli partiledar­e för Tories och ta Storbritan­nien ut ur EU.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden