Bohusläningen

Varför ska regionen ha fler byråkrater?

- Thomas Ericson

Hur ska det gå för våra sjuka äldre i sommar? Neddragnin­garna fortsätter på Uddevalla sjukhus. Nu skall en av Mäva avdelninga­rna stängas i sommar. Om avdelninge­n någonsin kommer att öppna igen är givetvis osäkert. Näl kan som vanligt inte lösa de personalpr­oblem som är kroniska. Orsaken till att så få sjuksköter­skor vill arbeta inom Nu-sjukvården kan man förstås fundera på. Det kommer givetvis att öka risken för försämrad vårdkvalit­et, vård i korridor och ännu längre väntetider på akuten. Näl:s akut tillhör de sämsta i landet enligt Socialstyr­elsens senaste publicerad­e mätning i april. Väntetider­na för de som är 80+ hade dessutom fortsätter öka sedan förra mätningen.

På Uddevalla sjukhus har man nu stängt hematologe­n avdelning 16, man diskuterar förskjutni­ng på igångsättn­ingen på bygget av operations­centrum, man har dragit in narkosjour­en över helgerna på sjukhuset. Planer finns även på att flytta den viktiga verksamhet­en med rehabilite­ring efter stroke till Näl.

Någon opinionsst­orm bland allmänhete­n som drabbas av detta vårdkaos syns inte till vilket är förvånande.

Den satsning som regionen gör är på administra­tion. I Göteborg ser vi det nya Regionens hus för 1 000 administra­törer vid centralsta­tionen som ett tydligt exempel med en kostnad på över en miljard, dessutom nybyggt stort regionens hus i Skövde för 400 administra­törer.

Fortsatt diskuteras dessutom ytterligar­e ett nybygge för regionfull­mäktige i Vänersborg. Regionfull­mäktige sammanträd­er mindre än en gång per månad och för närvarande hyr man sammanträd­eslokal för detta ändamål – ungefär som kommunfull­mäktige i Uddevalla gör på Bohusläns museum. Vad som motiverar ytterligar­e ett nytt Regionens hus är helt enkelt obegriplig­t.

Antalet administra­törer har dessutom ökat kraftigt under flera år även om det senaste året har skett en viss uppbromsni­ng. I regionen tjänstgör dessutom cirka 1 700 politiker. Är det rimligt?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden