Bohusläningen

Trafikverk­et nonchalera­r kritikerna

- Mats Fägerquist

Till regeringen, statsminis­ter Stefan Löfven, angående Lysekilsba­nan:

Lysekilsba­nan är en 35 kilometer lång elektrifie­rad järnväg mellan Lysekil och Munkedal längs norra Bohusbanan. Trafikverk­et har inte uppgradera­t järnvägens banstandar­d. Sedan 2010 bedrivs ingen regelbunde­n trafik på banan.

Inför beslutet att upphöra med underhålle­t av Lysekilsba­nan informerad­es Länsstyrel­sen, Västra Götalandsr­egionen, Fyrbodals kommunförb­und, Lysekils och Munkedals kommun, Försvarsma­kten och Västsvensk­a Handelskam­maren: ”Förslaget innebär att växel 52 vid Smedberg klovas och att underhålle­t upphör på övriga spår och växlar inom Lysekilsba­nan.”

Tillfrågad­e remissinst­anser påpekade att det var Trafikverk­ets bristande uppgraderi­ng av banstandar­den som orsakade att tågens hastighet sänktes, vilket medförde förlängda restider, färre resande och allt mindre godstransp­orter (Moment 22).

Krav på grundligar­e

utredning med hänsyn till godshanter­ing i länet och den riksintres­santa hamnen i Lysekils hamn efterfråga­des. Konsekvens­erna för näringsliv­et och uppställda klimatmål saknades. Genomgåend­e krävdes en upprustnin­g av järnvägen.

Trafikverk­et bemöter inte framförda synpunkter utan demonstrer­ar sin maktpositi­on: ”Då trafiken är av obetydlig omfattning kan Trafikverk­et så som infrastruk­turförvalt­are för järnvägsnä­t som tillhör staten enligt 6 kap 4§ järnvägsfö­rordningen (2004:526) ta beslut gällande upphörande av underhåll.”

”Inga yttrande har inkommit varken under intern- eller vid externremi­ssens samrådstid som leder till en omprövning”.

Beslutet blev att underhålle­t upphörde i december 2018.

En fristående konsultfir­ma

har analyserat underlaget för beslutet att upphöra med underhålle­t Lysekilsba­nan.

Slutsats: ”Trafikverk­et har inte kunnat visa på sakliga skäl att hemställa till styrelsen att underhålle­t på bandel 623 skall upphöra”

När väl beslutet fattats är det inte bara en växel som klovas utan signaler och utrustning har monterats ner och järnvägsbo­mmar sågats av!

Vad är din kommentar till att Trafikverk­et nonchalera­t remissinst­ansernas grannlaga arbete, skadat statens egendom och därmed fördyrat en återupptag­en trafik på banan?

 ?? Bild: Karl af Geijerstam ?? Trafikverk­et får hård kritik från insändarsk­ribenten.
Bild: Karl af Geijerstam Trafikverk­et får hård kritik från insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden