Bohusläningen

Här knyts nya vänskapsba­nd på hästryggen

-

Två till tre intensiva dagar i stallet – det är precis vad sommarlovs­lediga barn i Munkedal har sett fram emot. Förutom ridpass och ryktning av hästar är detta också ett ypperligt tillfälle att lära känna andra – med samma intresse.

– En liter vetekli kan du mäta upp, säger ridläraren Lovisa Hallgren till Ingrid Öhman, 12 år, när de står inne i foderkamma­ren.

Ingrid mäter noga upp en liter och häller sedan ner den i en grå spann. Den ska hon ta med sig in till stallet och hänga in i en av boxarna. Först ska hon dock blötlägga maten. Bredvid henne står ytterligar­e två förväntans­fulla tjejer som också är på plats på Solbergs hästgård i Munkedal.

– I dag ska vi bada med hästarna, säger nioåriga Wilma Marcusson.

– Ja, vi ska rida ut långt och sedan ska vi bada, tillägger Ella Andreasson och tittar på sin kompis. Hon och Wilma känner varandra sedan tidigare och är jämngamla.

– Jag hoppas att Blomman vågar gå i vattnet, säger Ella Andreasson och förklarar att det är Blomman som hon ska rida på idag.

– Foxen kommer nog att gå i till knäna, tror jag, tillägger Wilma Marcusson.

De hinner bara prata en kort stund innan arbetet kallar. För innan de tar in hästarna och förbereder dem för ridturen ska det sopas i stallet och alla hästarna ska få mat i form av kraftfoder och hö. Dessutom ska de plocka fram sadlar och grimmor.

Inne i stallet

är det full aktivitet. Åtta tjejer i åldrarna åtta till tolv år går ut och in mellan boxarna. En del känner varandra väl och andra inte. Men när de väl stöter på varandra pratar de gärna om vilken häst som de ska rida på. Inne i stallet står också Cayenne Röhrig, ridlärare.

– De tar verkligen ett stort ansvar dessa tjejer. De hjälper varandra och tar väl hand om hästarna, säger hon.

I två dagar har Munkedals ridklubb anordnat ett ridläger, något som de gör varje år. I år det första

 ?? Bilder: Edvin Bergström ?? Ingrid Öhman trivs bra i stallet. Här borstar hon hästen Malou. Hon tycker att det finns många bra saker med att vara i stallet. Framför allt gillar hon att prata med dem.
Bilder: Edvin Bergström Ingrid Öhman trivs bra i stallet. Här borstar hon hästen Malou. Hon tycker att det finns många bra saker med att vara i stallet. Framför allt gillar hon att prata med dem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden