Bohusläningen

Statsvetar­e om Greta-effekten: ”En unik rörelse”

- Britta Kramsjö

Från en sittstrejk­ande 15-åring utanför svenska riksdagen till klimatstre­jker med tiotusenta­ls ungdomar över hela jorden. På kort tid har miljöaktiv­isten Greta Thunberg fått människor i över hundra länder att mobilisera sig för klimatet.

Varför har rörelsen fått så stor spridning? Och kommer den nå sitt mål?

Greta Thunberg har precis gått ut nian och avslutat ett skolår. Tio månader har gått sedan hon började sin skolstrejk för klimatet utanför riksdagen. Sedan dess har mycket hänt – hon har bland annat blivit inbjuden att tala på FN:S klimatkonf­erens i Polen och Världsekon­omiskt forum i Davos. Men hennes skolstrejk har också resulterat i en global rörelse, Fridays for future, som fått mängder av skolungdom­ar att gå ut på gatorna för att få politiker att göra mer för klimatet och följa Parisavtal­et. Och det gör den unik, anser Katrin Uba, docent i statsveten­skap vid Uppsala universite­t.

– Man har sett unga mobilisera sig tidigare, men inte just i detta globala sammanhang, säger hon.

Katrin Uba har

forskat om sociala rörelser. Just nu arbetar hon med ett forsknings­projekt om skolstrejk­er. Enligt Uba är sociala medier en viktig förklaring till att rörelsen fått så stor spridning.

– Greta själv twittrar, men också de lokala grupperna i olika länder har Facebooksi­dor där de visar vad de gör och inspirerar andra och det går så snabbt. Hela internet och sociala medier hjälper till att sprida. Men också att man får känslan av solidarite­t. Alla kan relatera till detta.

Greta Thunberg som person har också spelat roll. Sättet som hon talar och uttrycker sin oro på kan vara en förklaring till att rörelsen snabbt fått spridning, menar Per Adman, docent i statsveten­skap vid Uppsala universite­t.

– Miljörörel­sen har nog uttryckt sig mer försiktigt i klimatfråg­an förut och inte velat framställa det som att det är ett för akut läge, medan hon har framställt det på ett mycket mer rakt sätt, att läget är akut. Det i kombinatio­n med hennes ålder, att hon är så ung med livet framför sig, och den uppseendev­äckande aktion hon gjorde med skolstrejk­en verkar ha blivit till en unik trigger, säger han.

Det finns tidigare

rörelser som liknar denna, menar Katrin Uba. Medborgarr­ättsrörels­en i USA, Occupy Wall Street och rörelsen Global rättvisa är några exempel. En del av dem har dock hunnit dö ut utan att ha nått sina mål eller resulterat i några stora förändring­ar.

Så, hur kommer det gå för Fridays for future – kommer rörelsen hålla i längden? Frågan är svår att svara på redan nu, menar Katrin Uba. Men hon tror inte att rörelsen kommer att försvinna i närtid.

– Occupy Wall Street var också lite av en global rörelse, den försvann mycket snabbare. Jag tror att den här rörelsen kommer hålla minst det här året.

Men mobiliseri­ng kräver

resurser i form av tid och vilja, säger Katrin Uba. För att en protestakt­ion som Fridays for future ska hållas vid liv är det viktigt att deltagarna ser resultat av sina protester och känner att de kan påverka.

– Samtidigt, problemet försvinner ju inte. Även om vi i dag ser att många länder sagt att vi har en klimatkris och att Greta har blivit inbjuden till möten och fått prata med olika politiker så har ju faktiskt inget stort hänt. De har inte nått sitt mål ännu, så därför är det rimligt att de mobilisera­r vidare.

Kommer rörelsen göra någon märkbar skillnad, tror du?

– Jag tror faktiskt det, vi har sett i många länder att i olika val har just miljöfråga­n tagits upp mycket mer än tidigare. Danmark hade miljöfråga­n uppe i sitt val väldigt mycket och i Eu-parlaments­valet tog många partier upp den. Jag tror att långsiktig­t kommer det hända, frågan är om det är försent eller inte, säger Katrin Uba.

Per Adman håller med – rörelsen verkar redan ha haft påverkan och har varit viktig för att få upp klimatfråg­an på agendan, tror han. Men att rörelsen ska nå ett av sina viktigaste mål, om att uppvärmnin­gen ska begränsas till 1,5 grader kan bli svårt:

– Lyckas man hålla rörelsen igång och kanske få den att växa ännu mer är det mycket möjligt att man lyckas med mer påtrycknin­g och att man får igenom ännu fler saker som policys till exempel, men om det räcker till 1,5 graders uppvärmnin­g är mindre sannolikt. Många klimatfors­kare verkar ju mena att det redan nu, eller snart, släppts ut för mycket koldioxid för att det målet ska kunna nås.

 ?? Bild: Ronald Zak ?? Skolstrejk för klimatet arrangerad av rörelsen Fridays for future i slutet av maj i Wien, Österrike.
Bild: Ronald Zak Skolstrejk för klimatet arrangerad av rörelsen Fridays for future i slutet av maj i Wien, Österrike.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden