Bohusläningen

Nya härliga såser till allt som är grillat på sommarbord­et

-

bjuder på härliga recept varje vecka.

Jag vill tipsa om några personliga och lite otippade favoriter som passar såväl till fisk som till kött och grönt.

Gucka, röra, dipp – kalla det vad du vill. Men nog blir livet allt lite roligare med ett gäng sköna såser till grillat? Oavsett vad som ligger på gallret.

Det är lätt hänt att allt fokus hamnar på den där köttbiten som ska grillas. Man glömmer bort resten eller ställer på sin höjd fram en pliktskyld­ig sallad. Det är synd. Särskilt med tanke på hur lite ansträngni­ng som faktiskt krävs för att åstadkomma en mumsig röra som verkligen förmår lyfta grillmidda­gen till smått himmelska höjder.

Jag vill tipsa om några personliga och lite otippade favoriter som passar såväl till fisk som till kött och grönt. Se dem även som inspiratio­n till att hitta på dina egna röror. Det kan vara alltifrån en simpel yoghurtsås till ett smaksatt örtsmör. Låt fantasin och smaklökarn­a styra och utgå ifrån vilka råvaror du har tänkt lägga på grillen. Kör en eller flera sorter, ibland kan det till och med bli gott att blanda flera olika röror.

Såser kan ju vara varma eller kalla, men för enkelheten­s skull föredrar jag kalla röror på sommaren. Gärna krämiga sådana med mycket smak. Är de majonnäsba­serade brukar jag tillsätta samma mängd gräddfil eller yoghurt, som måttet på majonnäs, då blir det lite friskare smak och inte samma feta munkänsla.

Salsa är enkelt att göra själv. Bara att hacka ned valfria grönsaker och smaksätta med något syrligt, salt och lite olja. Här kan du även experiment­era med sommarens bär. Jordgubssa­lsa är till exempel oväntat smarrigt till en grillad biff, medan krusbär passar finemang till feta fiskar.

Kryddsmör kan vara smart att förvara i en plastad rulle i kylen eller frysen – bara att skiva upp och låta och smälta på nygrillade godsaker medan de fortfarand­e är varma.

Visst finns det färdiga såser, smör och röror att köpa, men i de allra flesta fall blir det betydligt godare att göra dem själv. Och som i många sammanhang är en matberedar­e eller mixerstav din bästa vän även när det kommer till röror. Fort går det också.

Ytterligar­e ett plus är att röror blir ett lysande sätt att variera vadhelst du nu föredrar att grilla. Med en annan sås än sist, blir precis samma rätt som ny.

Gucka loss, sommaren är lång!

 ?? Bilder: Janerik Henriksson ?? Räksmör är otroligt gott på nygrillad fisk.
Bilder: Janerik Henriksson Räksmör är otroligt gott på nygrillad fisk.
 ?? Bild: Fredrik Sandberg ?? Välj riktigt mogen avokado när du gör guacamole och hoppa över mixern. Det blir godast när man mosar för hand.
Bild: Fredrik Sandberg Välj riktigt mogen avokado när du gör guacamole och hoppa över mixern. Det blir godast när man mosar för hand.
 ??  ??
 ??  ?? Rabarberke­tchup.
Rabarberke­tchup.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden