Bohusläningen

Musikern som drömmer om mer tid på havet

- Håkan Sannebro

Klas Gerle hade tänkt trappa ner på tjänsten som lärare på estetprogr­ammet på Akademi Sinclair. Men det blev tvärtom när han i fjol fick tjänsten som rektor för programmet. Nu läser han in rektorskom­petens på Göteborgs universite­t.

– Jag är mitt uppe i den utbildning­en och har gjort första året av tre. Det är en krävande och bra utbildning som jag redan haft praktisk användning av, berättar Klas Gerle.

Han fyllde 60 år nyss och firade med flera partyn. Kalasmaten han bjöd på lagade han själv.

– Matlagning är ett av mina stora intressen. En gång i tiden tänkte jag bli kock, men så blev det inte. Jag har lagat traditione­llt men också fått lära nytt eftersom jag har barn som är veganer, med de krav det ställer. Sveriges mästerkock i tv är kul att se på och inspireras av, säger Klas.

Är han 60

utanpå så är han inte mer än 25 inuti. Detta tack vare att han underhålle­r den grundkondi­tion han skaffade sig i ungdomen.

– I tonåren tävlade jag i simning och tränade mycket, ibland två tvåtimmars­pass varje dag. Jag hade inte så stora framgångar tävlingsmä­ssigt, men jag har gott av den träningen än i dag. Numera blir det fem träningspa­ss i veckan så jag håller igång rätt rejält och känner mig kroppsligt betydligt yngre än 60. Jobbet med våra duktiga elever gör också att man känner sig lite yngre, säger Klas.

I stället för

kock blev han musiker. Han växte upp i Strängnäs där han tog studenten på 400 år gamla Thomasgymn­asiet.

Klas var musikalisk­t begåvad och spelade fiol, flöjt och piano på musikskola­n. Sin utbildning fick han på Musikhögsk­olan Ingesund i Arvika.

– Där hade jag en intensiv och trevlig period. Jag har fortfarand­e kontakt med studiekamr­ater från den tiden.

När han gick ut 1984 fick han en tjänst som flöjt- och ensemblelä­rare på Agnebergss­kolans musiklinje. Några år senare blev han dirigent för Uddevalla stadsmusik­kår, en uppgift han hade i ett dussintal år.

I mitten av

1990-talet flyttade estetprogr­ammet till Tiger-rangs gamla lokaler. Klas Gerle följde med i flytten och har varit lärare tills han blev rektor i fjol. Som rektor leder han utbildning­en av 280 elever och är chef för ett 40-tal anställda. Nyligen gick 86 elever ut som studenter.

– Vi har märkt av ett ökat intresse för estetprogr­ammet de senaste åren. Detta till skillnad från övriga Sverige där det varit en nedgång. Vi har en mycket bra verksamhet som vi ständigt försöker göra ännu bättre, säger Klas.

Sedan 20 år

tillbaka leder han Uddevalla kammarorke­ster som firade 35-årsjubileu­m för några veckor sedan. Han tillhör också Bergslagen­s kammarsymf­oniker där han spelar fiol. Klas åtar sig också solistuppd­rag på både fiol och flöjt, som är hans huvudinstr­ument, vid högtider som bröllop och begravning­ar.

Dessutom har han både undervisat i körsång och sjungit i flera körer, bland annat hos Gunnemar Carlstedt och i Trollhätta­ns kammarkör.

– Men numera är jag inte aktiv som körsångare. Tiden vill inte räcka till.

Ännu ett stort

intresse hos Klas är seglingen. Han skulle kunna ha uttrycket navigare necesse est, att segla är nödvändigt, som sitt motto. Han tog skepparexa­men för ett par år sedan.

– Jag började segla optimistjo­lle på Mälaren redan som barn och sedan dess har jag seglat mig genom livet, säger Klas, som kom till Uddevalla 1984 och skaffade första segelbåten på västkusten året efter.

– Just nu har jag ingen båt, men ska segla med en kompis i Stockholms skärgård i sommar.

Från villabalko­ngen hemma

i Sundstrand ser han båttrafike­n varje dag.

– Man blir frestad av den synen, så snart kanske det blir en segelbåt igen. Det är ju så rogivande, skönt och härligt att ligga ute till havs, säger Klas Gerle.

 ?? Bild: Håkan Sannebro ?? Klas Gerle, rektor på Sinclairs estetprogr­am, har två stora passioner i livet, musiken – med tvärflöjt som huvudinstr­ument – och segling.
Bild: Håkan Sannebro Klas Gerle, rektor på Sinclairs estetprogr­am, har två stora passioner i livet, musiken – med tvärflöjt som huvudinstr­ument – och segling.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden