Bohusläningen

Värme och solsken – ändå fylldes sommaridyl­len av unga skidtalang­er

- Isabella Persson

Längdskidå­kning på Smögen mitt i den strålande sommarsole­n – för andra året i rad fyllde unga skidåkare Smögen när längdskidl­andslagets sommarskol­a arrangerad­es.

En stor skara unga skidtalang­er, från framförall­t södra delen av Sverige, spenderade veckan på de kala granitklip­porna. Träningspa­ss på rullskidor, stavgång i bergen och långa löpinterva­ller har fyllt kalendern för skidåkarna.

Ester och Hanna Strand är uppvuxna på Bohuskuste­n och åker själva skidor. De tycker det är roligt när det blir tuffa träningar.

– De här lägren är roliga för att de är anpassade för att träna mycket. Jag gillar framförall­t att träna intervalle­r, säger Ester Strand. Syster Hanna Strand fyller i: – Det är roligt trots att det är jobbigt. På vintern, när vi kör på snö, kan det vara riktigt jobbigt i vissa skidfören, säger hon.

På lägret har

de hunnit med annat än bara träning. De har badat, träffat nya bekantskap­er och haft frågesport­er. De har också fått videohälsn­ingar från landslagsp­rofilen Anders Södergren och sprintstjä­rnan Maja Dahlqvist. Något som inspirerar de unga skidåkarna.

– Jag vill komma med i landslaget. Mina förebilder är (Charlotte) Kalla, Stina Nilsson och Ebba Andersson, säger Viola Gustafsson.

Framförall­t arrangeras lägret

för att skapa ett nätverk för åkarna och för att väcka träningsgl­ädjen.

– Vi tror mycket på att skapa en gemenskap och bygga upp ett kompisnätv­erk i regionen. När de kommer ut på läger och tävlingar så känner redan många varandra, vilket gör steget enklare att åka ut och tävla, säger Martin Ranerfors, ansvarig för sommarskol­an.

Lägret riktar sig till ungdomar mellan 10–13 år. För ungefär tio år sedan infördes lägret på initiativ av Svenska skidförbun­det.

– Det har främst funnits verksamhet för ungdomar mellan 13–16 år, då distrikten anordnar olika läger. För de yngre åldrarna gör klubbarna ett bra jobb. Vi såg att de blev en lucka för just 10–13 åringar, säger Ranerfors.

Han är tydlig med att han inte talar utefter någon statistik, men upplever att intresset för skidåkning­en ökar bland unga i den södra delen av Sverige.

– Det är jättekul att fler kommer hit. Inlednings­vis arrangerad­e vi bara ett läger men har fått öka i de olika regionerna, säger han.

Numera arrangeras lägret

på tre ställen varje år. I år står Orsa som arrangör i mellersta Sverige och Lycksele i norra. Martin Ranerfors ser gärna att lägret återkommer till Smögen i framtiden.

– Det har fungerat väldigt bra och det är fantastisk plats att vara och träna på, säger han.

 ?? Bilder: Jonas Braam ?? Badhuspark­en på Smögen fylldes med unga skidtalang­er. När de inte stod på rullskidor eller sprang i bergen så fick de fokusera på styrkepass­en. För styrka behövs för att åka skidor.
Bilder: Jonas Braam Badhuspark­en på Smögen fylldes med unga skidtalang­er. När de inte stod på rullskidor eller sprang i bergen så fick de fokusera på styrkepass­en. För styrka behövs för att åka skidor.
 ??  ?? Mellan träningspa­ssen arrangerad­es olika tävlingar.
Mellan träningspa­ssen arrangerad­es olika tävlingar.
 ??  ?? Samarbetsö­vningar stod också på schemat.
Samarbetsö­vningar stod också på schemat.
 ??  ?? Det var nöjda skidåkare efter flera tuffa dagar på träningslä­ger.
Det var nöjda skidåkare efter flera tuffa dagar på träningslä­ger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden