Bohusläningen

Duellen som alla pratar om inför nattens Nhl-draft

- Anton Johansson

Det är dags för Nhl-klubbarna att välja och vraka bland världens mest spännande hockeytala­nger.

I fjol blev Rasmus Dahlin första svenska draftettan på 29 år. I år gör Jack Hughes och Kaapo Kakko upp om att gå först. Här är allt du behöver veta inför Nhl-draften.

Var och när? Vancouver, Kanada. 21-22 juni. Runda 1 inleds 22 juni, 02.00, svensk tid.

Runda 2-7 inleds 22 juni, 19.00, svensk tid.

New Jersey slutade tredje sist i grundserie­n, men vann årets draftlotte­ri och får därmed välja först. Tvåa är New York Rangers och trea är Chicago.

Totalt kommer 217 spelare att draftas under sju olika rundor. Först och främst måste spelaren i fråga vara odraftad men det handlar också om ålder. I år får nordamerik­anska spelare som är födda mellan den 15 september 2001 och 1 januari 1999 draftas. Spelare som är födda utanför Nordamerik­a måste vara födda före 15 september 2001. Däremot kan de vara födda 1998 och ändå draftas. finländska laget. Kakko gjorde sex mål och en assist och var starkt bidragande till Finlands sensatione­lla Vm-guld. Han kommer även från en väldigt stark säsong i den finska ligan där han gjorde 38 poäng på 45 matcher för sitt lag TPS.

New Jersey som draftar först har ett angenämt problem framför sig. Oavsett om de väljer Hughes eller Kakko så kommer klubben få en spelare att bygga laget kring. Samma gäller för New York Rangers som draftar som tvåa. ta talanger. Framför allt handlar det om Skellefteå­s Philip Broberg (spelade i AIK förra säsongen) och Brynäs Victor Söderström.

Ingen av de båda backtalang­erna ses som någon Rasmus Dahlin-liknande talang, men likväl är det två spännande spelare. Beroende på vilka draftrankn­ingar man kollar på är det svårt att avgöra vem av dem som kommer att gå först. Det troliga scenariot är dock att båda kommer att draftas på plats 10-20.

Andra svenskar som kan komma att draftas i förstarund­an är Djurgården­s Tobias Björnfot och Rögles Nils Höglander. Även Albin Grewe, Djurgården, kan komma att nästla sig in bland topp 31, men lär med största sannolikhe­t draftas i andrarunda­n.

Efter det att Stanley Cup har avgjorts är det Nhl-draften som är nästa evenemang som är inringat i en hockeyälsk­ares kalender. Det lag som får drafta först vet att de med stor sannolikhe­t får en spelare som man kan bygga laget kring.

Genomgåend­e under säsongen siar scouter, journalist­er och experter i vilka som kommer att få draftas först. Det presentera­s olika rankningar med potentiell­a draftresul­tat som ständigt uppdateras under säsongen.

Kanadensis­ka Sportsnet sänder hela draften och amerikansk­a NBCSN sänder första rundan. NHL Network visar andra rundan.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden