Bohusläningen

Frågetecke­n i svensk Os-ansökan

- Pelle Strandman/tt

Bara dagar återstår innan vi får svar på om vinter-os 2026 kommer att arrangeras i Sverige. Men nu kommer IOK med synpunkter på Stockholm-åres ansökan. Enligt ett brev som AFP tagit del av saknas garantier för att budgeten ska hålla.

På måndag avgörs det vilket land som får arrangera vinter-os 2026. Två kandidater återstår: Stockholm-åre och Milano-cortina i Italien.

Nu har nyhetsbyrå­n AFP tagit del av ett brev där Internatio­nella olympiska kommitténs (IOK) högsta Os-chef, Christophe Dubi, uppger att Sveriges ansökan måste kompletter­as med ytterligar­e informatio­n.

”Vi har mottagit

ett flertal brev med avsikter och garantier som inte är bindande. Dessa represente­rar inte bindande förpliktel­ser och utsätter därmed färdigstäl­landet av Os-byn för risker”, står att läsa i ett brev som Sveriges olympiska kommittés (SOK) Os-bolag mottagit, enligt AFP.

Med bara dagar kvar tills värdland utses vill alltså IOK ha ett klargörand­e från Stockholm-åres ansökan om att den angivna budgeten håller för att arrangera ett olympiskt vinterspel.

TT har sökt

den svenska kampanjled­ningen och i synnerhet Richard Brisius, kampanjche­f och vd för det svenska Os-projektet, men utan framgång. För AFP avdramatis­erar han innebörden av IOK:S krav.

– Det var frågor som behövde klargöras och lösas, vilket är ganska normalt i den här processen. Vi står på en stabil grund och vi är väldigt nöjda med hur vi ligger till, säger Richard Brisius och tillägger:

– Det är bara en fråga om ett klargörand­e. Vi har jobbat väldigt hårt i två år och sedan gick regeringen ut och gav sitt stöd i början av april, innan deadline. Vi är extremt tillfredss­tällda.

Enligt Christophe Dubi är syftet med brevväxlin­gen att förbättra kandidater­nas ansökninga­r efter att IOK:S utvärderin­gskommissi­ons rapporter, som släpptes den 24 maj, visade på brister.

– Som vanligt handlar det om att finjustera, säger Dubi till AFP.

Arrangören för vinter-os 2026 presentera­s på IOK:S kongress i Lausanne på måndag klockan 18. Fotboll

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden