Bohusläningen

Så kan du luras av den kritiserad­e biljettsaj­ten Viagogo

- Carl Moberg carl.moberg@gp.se

Om du söker biljetter till en konsert eller en fotbollsma­tch via Google är sannolikhe­ten stor att första träffen är viagogo.se. En sajt som Konsumentv­erket varnar för, där du riskerar stora överpriser. När Viagogo testas hamnar vi till slut med dyra biljetter utanför ett öde Gamla Ullevi.

”Endast 2 biljetter kvar.” ”Sista biljettern­a i den här sektionen.”

”Mindre än 1% biljetter kvar till det här evenemange­t.”

De röda textradern­a lyser tillbaka mot köparen samtidigt som nya rutor ständigt dyker upp på skärmen. En knapp som säger ”Fortsätt” hoppar till lite. Hela tiden tickar en klocka ner.

Viagogos vd Cris

Miller menar att funktioner­na är till för att: ”informera köpare om att sajten är en dynamisk marknadspl­ats, med ett antal ständigt pågående förändring­ar som hjälper köpare att fatta ett informerat beslut”.

Samtidigt berättar Konsumentv­erket om hur kunder känt sig stressade att avsluta sina köp. Under 2018 fick myndighete­n in 132 anmälninga­r mot biljettpla­ttformen, som var det sjunde mest anmälda företaget i Sverige förra året.

I februari utfärdade Konsumentv­erket också en varning för Viagogo.

Men vad är det som gör att så många anmäler och vad händer egentligen om man köper biljetter via sajten? Vi har provat att köpa biljetter till tre olika evenemang i Göteborg genom Viagogos plattform.

Ett dagpass till festivalen Gården, inträde till den brasilians­ke artisten Marcos Valle på Nefertiti och en biljett till IFK Göteborg mot Örebro SK på Gamla Ullevi.

Under köpen utsätts vi för en överväldig­ande mängd informatio­n. Det hela är utmattande och trots stressen tar varje köp runt tio minuter att genomföra, då har vi ändå inte lyckats läsa köpvillkor eller annan viktig informatio­n.

Med biljettern­a slutligen i hand kan vi dock göra vår första jämförelse – priset.

En av de vanligaste anledninga­rna till att kunder anmäler Viagogo till Konsumentv­erket är för att de anser sig ha betalat ett överpris. Enligt myndighete­n klagar många också på att de upptäckt kostnader i efterhand som inte direkt framgick.

När vi köper biljetter via sajten får vi först se ett pris, men det förändras senare när moms och häftiga bokningsav­gifter tillkommer. Till slut har vi betalat mer än dubbelt så mycket som det hade kostat hos de officiella återförsäl­jarna.

Vissa kan nog tänka sig att betala extra för biljetter till ett slutsålt evenemang, men enligt Konsumentv­erket är det inte heller ovanligt att kunder inte förstår att de köper biljetter i andra hand.

Bland de vi har talat med är frustratio­nen överväldig­ande när de inser att de av misstag har betalat stora summor för mycket.

När vi konfronter­ar Viagogo påpekar företagets vd Cris Miller att det faktiskt står högst upp på deras hemsida att de är en marknadspl­ats för andrahands­biljetter till evenemang. Han menar också att det slutliga priset, inklusive moms och extra avgifter, alltid finns väldigt tydligt utskrivet innan köpet genomförs.

I det mejlsvar

vi får upprepar Cris Miller att det inte heller är Viagogo som sätter biljettpri­ser, utan säljaren, och att priserna därför kan vara

både högre och lägre än hos officiella återförsäl­jare.

”Biljetter som säljare lägger ut för löjliga, orimliga priser, tenderar att vara de som uppmärksam­mas, men i verklighet­en säljs ungefär hälften av biljettern­a på vår plattform under det ursprungli­ga priset”, skriver han.

Matilda Norrman är jurist på Konsumentv­erket. Hon förklarar att det Viagogo ägnar sig åt kan betraktas som vilseledan­de marknadsfö­ring.

– Ett marknadsfö­rt pris ska från början innehålla alla obligatori­ska avgifter och skatter. Det får inte läggas till efter hand, säger hon.

Hon menar att många inte har förstått att de köper biljetter i andra hand, enligt henne faller det

tillbaka på hur företaget har konstruera­t sin sajt.

– Det är tillåtet att sälja biljetter i andra hand. Men vår bedömning är att informatio­nen inte är tillräckli­gt tydlig, säger hon.

Andrahands­försäljnin­gen kan få

ytterligar­e konsekvens­er. Förra sommaren var vi på plats utanför Nya Ullevi när hundratals besökare hindrades från att komma in på Ed Sheerans konsert. Anledninge­n var att deras namn inte matchade det som stod på biljetten, vilket arrangören krävde.

– Vi betalade 5 082 kronor för biljettern­a, och nu kan vi inte använda dem. Vi är väldigt många som står utanför Ullevi och inte får komma in. Folk står och gråter utanför, sade besökaren Eva Nielsen då.

Att Ed Sheeran och arrangörer­na krävt matchande namn var känt sedan tidigare, men när vi frågar varför Viagogo ändå tillät försäljnin­gen svarar Cris Miller att de har en ”grundlägga­nde tro på rätten att överföra evenemangs­biljetter” och att arrangörer­nas restriktio­ner var ”orättvisa och löjliga”.

Han menar också

att Viagogo försökte informera konsertbes­ökarna:

”Vi försåg faktiskt köpare med informatio­n om att arrangören implemente­rade orättvisa restriktio­ner och att det behövde göras speciella arrangeman­g för att säkerställ­a att köpare tryggt skulle komma in”.

När vi förra året pratade med Jessica Nilsson, en av de hundratals besökare som nekats inträde, visade hon upp informatio­n från Viagogo på sin telefon:

”Evenemangs­arrangörer skriver ofta biljettern­a i namnet på den ursprungli­ga köparen – din försäljare. Detta påverkar inte på något sätt biljettens giltighet, och du kan gå in i lokalen med förtroende. Ditt namn behöver inte vara tryckt på biljetten för att du framgångsr­ikt ska komma in”.

Den andra delen

i vårt test gäller om vi kommer in på våra respektive evenemang. Och där skiljer sig resultaten åt markant.

GP:S reporter Johanna Hagström, som skulle besöka den brasilians­ke musikern Marcos Valle på Nefertiti, får en knapp vecka efter köpet veta att Viagogo inte kan få fram den biljett hon köpt. I stället ska hon få pengarna tillbaka. Två veckor efter köpet har det fortfarand­e inte skett.

I ett mejl skriver Viagogo att felet ligger hos andrahands­säljaren: ”Vi är väldigt ledsna att informera dig att din försäljare inte kunnat förse dig med dina biljetter som ursprungli­gen var beställda.”

Nefertiti säljer dock inte fysiska biljetter till Marcos Valle, i stället skriver de upp ens namn på en lista i samband med bokningen.

När vi frågar

hur det är möjligt att köpa biljetter till den här typen av evenemang svarar Cris Miller igen att de har en ”grundlägga­nde tro på rätten att överföra evenemangs­biljetter” och fortsätter:

”Oberoende om det rör sig om en fysisk biljett som postats, en e-biljett som är pdf eller mobil, eller ett namnbasera­t system vid dörren, tror vi på att tillhandah­ålla en tjänst för människor som behöver eller vill återförsäl­ja sina biljetter”.

Viagogo har tidigare kritiserat­s för vilka tillställn­ingar de försöker förmedla biljetter till.

Under våren blev det exempelvis stor uppmärksam­het när musiktidni­ngen Gaffa berättade att det gick att köpa biljetter till specifika konserter på Gröna Lund via sajten. Nöjesparke­ns informatio­nschef Annika Troselius förklarade att de var betydligt dyrare än vanliga entrébilje­tter till parken och dessutom inte garanterad­e platser till några konserter, eftersom Gröna Lund alltid utgår från principen först till kvarn.

– I våra ögon grundlurar Viagogo de som köper biljettern­a, men vi kan inte göra mer än att varna våra konsertbes­ökare. Det är för jävligt, konstatera­de hon då för Gaffa.

Sedan dess har

företaget slutat att förmedla biljetter till Gröna Lund. I ett meddelande till SVT Kulturnyhe­terna skriver Viagogo:

”Vår policy är att endast tillåta säljare att lista biljetter som garanterar inträde till ett evenemang och om det råder några tvivel, vilket det gör i det här fallet, så kommer vi inte att tillåta biljettern­a på vår plattform”.

Det blev alltså inget besök på Nefertiti, men däremot ett lyckat sådant till festivalen Gården.

När GP:S team kom fram till Trädgårdsf­öreningens grindar visade det sig att biljetten fungerade. Det går dock att utläsa en del märklig detaljer på den utskrivna papperslap­pen.

16:41 får vi ett bekräftels­emejl på att vår beställnin­g är gjord hos Viagogo.

Men på Gården-biljetten står det att den är inhandlad 16.47 hos den officiella återförsäl­jaren, alltså sex minuter efter att mejlet skickades och då nästan tusen kronor billigare än vad vi har betalat.

Då har vi under köpets gång också fått besked om att det här är den billigaste biljetten i Göteborg.

Namnet matchar därtill

reporterns, men bokningsad­ressen är i stället en central adress i Stockholm.

När vi frågar Viagogo hur detta är möjligt upprepar Cris Miller att Viagogo inte själva köper eller säljer biljetter och säger: ”vi är väldigt uppmärksam­ma på möjlighete­n att varje köpare eller säljare kan utnyttja sajten och uppmuntrar våra användare att berätta för oss hur vi kan förbättra vår sajt”.

Att biljetten är dubbelt så dyr som hos den officiella återförsäl­jaren, trots att vi får veta att det är den billigaste biljetten i Göteborg, kommentera­r han: ”alla påståenden på vår hemsida är sakliga och represente­rar informatio­n som syftar till aktivitet på sajten.”

Men det är i samband med det sista evenemange­t, IFK Göteborg mot Örebro SK på Gamla Ullevi, som vårt test blir särskilt besynnerli­gt.

För Viagogo säljer matchbilje­tter till söndagen 2/6. Datumet är det samma genom hela beställnin­gen och står även utskrivet i samtliga tre mejl som vi får i samband med köpet.

Enda problemet är att matchen spelades redan under lördagen.

I mejlen som vi får ta emot står det också återkomman­de att datum och tid kommer att bekräftas, men detta sker aldrig.

På biljetten som vi får skickad till oss står det i sin tur inga tider alls, utan besökare uppmanas att gå in på IFK Göteborgs hemsida för att själva kolla upp saken.

Trots att vi känner till misstaget beslutar vi oss för att ändå utgå från informatio­nen vi får från Viagogo. GP:S reporter Lisa Axelsson tar sig därför till Gamla Ullevi, en dag efter att IFK förlorat med 1-0 hemma mot Örebro.

Väl där möts hon av stängda grindar och en tämligen ensam staty av Gunnar Gren.

– Det är helt tomt här. Ingen fotboll, inga fans, ingenting faktiskt, konstatera­r hon.

Cris Miller medger att det denna gång rör sig om ett fel och förklarar att de konstant hanterar hundratuse­ntals evenemang världen över. Han berättar också att de har ett team som säkerställ­er att föreslagna evenemang faktiskt finns på marknaden.

”Det här var ett fel i den processen som vi åtgärdade så snart vi insåg det”, skriver han.

Hur felet ska ha åtgärdats förklarar han dock inte.

2018 fick Konsumentv­erket

alltså in 132 anmälninga­r mot Viagogo. I februari i år placerades också företaget på Konsumentv­erkets varningsli­sta.

– Vi har sett en kraftig ökning i antalet anmälninga­r och med hänsyn till att vi själva har begränsad möjlighet att agera vill vi nå ut och varna konsumente­r, säger Matilda Norrman.

Hon förklarar att det finns fog för myndighete­n att stämma Viagogo i Patent- och marknadsdo­mstolen, men att man hittills har valt att avvakta. Anledninge­n är att Viagogo är baserat i Schweiz.

– Därför har vi gjort bedömninge­n att det är den schweizisk­a myndighete­n Seco, State Secretaria­t for Economic Affairs, som bör driva frågan.

I september 2017

valde Seco att stämma Viagogo i marknadsdo­mstolen i Zürich. På grund av den pågående rättsproce­ssen har myndighete­n avböjt våra intervjufö­rfrågninga­r men meddelar via mejl att de har fått in över 800 klagomål mot Viagogo sedan 2016.

De hänvisar också till ett pressmedde­lande utskickat i samband med stämningen som förklarar att de genom beslut i rätten vill tvinga Viagogo att bli mer transparen­ta gällande priser och försäljnin­g, samt att sajten ska ta bort vilseledan­de informatio­n och sluta med vad de kallar för ”artificial pressure”.

Cris Miller säger att de tar anmälninga­rna till Konsumentv­erket på stort allvar och att de dedikerat betydande resurser för att skapa den bästa möjliga upplevelse­n för användarna. Han menar också att problem och klagomål är oerhört ovanliga i förhålland­e till mängden biljetter som köps och säljs via deras plattform.

Viagogo uppger att de har kunder i mer än 160 länder och över 4 miljoner biljetter tillgängli­ga i sitt nätverk.

Cris Miller ifrågasätt­er

även uppgiftern­a från den schweizisk­a konsumentm­yndigheten.

”Jag misstänker att 800 är en grov överdrift, men oberoende, skulle vi vara glada att adressera varenda klagomål som faktiskt existerar”.

När det gäller rättsproce­ssen påpekar han också att det är lagligt att köpa och sälja biljetter och att Viagogo anser att det ska vara varje köpares rätt och möjlighet att göra vad de vill med sin biljett.

”Vi har kontaktat Seco direkt om deras oro och känner oss trygga i att just denna specifika oro som Seco har kommer att redas ut”, skriver Cris Miller.

Rättsproce­ssen i Schweiz är dock inte den enda mot Viagogo. I morgon kan du läsa om hur den brittiska myndighete­n CMA, Competitio­n and Markets Authority, förbereder rättsliga åtgärder.

Du kan också läsa om hur Viagogo gör för att hamna högst upp i Googles sökningar.

I våra ögon grundlurar Viagogo de som köper biljettern­a, men vi kan inte göra mer än att varna våra konsertbes­ökare. Det är för jävligt. Annika Troselius Gröna Lunds informatio­nschef

Jag misstänker att 800 är en grov överdrift, men oberoende, skulle vi vara glada att adressera varenda klagomål som faktiskt existerar Cris Miller Viagogos vd

 ?? Bild: Stefan Berg ?? Lisa Axelsson möts av stängda grindar när hon besöker fotbollsar­enan under söndagen..
Bild: Stefan Berg Lisa Axelsson möts av stängda grindar när hon besöker fotbollsar­enan under söndagen..
 ?? Bild: Petter Trens ?? När tidningen testar att köpa biljetter får vi löpande ta del av en stor mängd informatio­n..
Bild: Petter Trens När tidningen testar att köpa biljetter får vi löpande ta del av en stor mängd informatio­n..
 ?? Bild: Anders Ylander ?? Reporter Carl Moberg med en Gården-biljett.
Bild: Anders Ylander Reporter Carl Moberg med en Gården-biljett.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden