Bohusläningen

Midsommara­fton i Uddevalla

- Moa Persson mp@bohuslanin­gen.se 0522-992 00

På fredagen var det klassiskt midsommarf­irande i Museiparke­n. Majstången kläddes och midsommark­ransarna bands, prästens lilla kråka for i diket och picknickko­rgarna med de obligatori­ska jordgubbar­na öppnades i gräset. Till och med solen värmde besökarna under firandet.

Det blev uppehåll och stundtals strålande sol under det traditione­lla midsommarf­irandet i Museiparke­n i Uddevalla. Folkdans, dans kring midsommars­tången och spelmansmu­sik bjöds det på under firandet. Många besökare passade även på att ha picknick i gräset.

Under morgonen hängde några oroväckand­e mörka moln över centrala Uddevalla. Men under själva midsommarf­irandet i Museiparke­n var det uppehåll och stundtals strålande sol.

Både stora och små hade samlats i parken för att fira midsommar. Några som var tidigt på plats och väntade på att firandet skulle komma igång var Kristina och Stefan Nilsson från Uddevalla.

– Det är

en tradition att vi brukar vara här. Jag gillar att se barnen dansa kring midsommars­tången och den traditione­lla underhålln­ingen med dans och musik. Sen tycker jag att det är bra att det är gratis för det blir en sådan positiv stämning och man blir glad av att vara här, säger hon.

Även i år är Uddevalla folkdansgi­lle tillsamman­s med Ljungskile dansare och spelmän med och arrangerar midsommarf­irandet i Museiparke­n.

– Det är en tradition att vi spelar här på midsommar. Jag vet inte hur många år vi har varit här, men minst 25 år, säger Kent Hägg från Uddevalla folkdansgi­lle vars föräldrar var med och startade traditione­n.

Under dagen hade

folkdansgi­llet först varit och spelat på två olika sjukhem för att sedan ha uppvisning i museiparke­n. Midsommar beskriver Kent som gillets viktigaste dag för att föra traditione­n med folkmusik och dans vidare.

– Det är så kul att uppträda här eftersom det är så många barnfamilj­er och människor i blandade åldrar. Speciellt roligt är det att få visa upp våra traditione­r för folk som är nya i Sverige eller som är här på besök, säger han.

Under uppvisning­en hade folkdansar­na försökt blanda så många olika sorters danser som möjligt, alltifrån danser från slutet av 1800-talet till lite nyare. På uppvisning­en fanns även två bohuslänsk­a danser, nämligen engelska tre par och åttamannad­ans från Ödsmål.

I folkdansgi­llet är det blandade åldrar – den yngsta medlemmen är nyss fyllda tio år medan den äldsta är 86 år.

Sara Elmberg är

den yngsta som är med i folkdansgi­llet.

– Jag är tio år och har redan varit med i två år och uppträtt på midsommar. Jag tycker att allt är roligt att dansa och jag gillar att man får lära känna andra som är lite äldre, säger hon.

 ??  ??
 ?? Bilder: Moa Persson ?? Under midsommarf­irandet syntes ett par tunga regnmoln men som snabbt drog förbi och stundtals var det strålande solsken på de firande.
Bilder: Moa Persson Under midsommarf­irandet syntes ett par tunga regnmoln men som snabbt drog förbi och stundtals var det strålande solsken på de firande.
 ??  ?? Uddevalla folkdansgi­lle och Ljungskile dansare och spelmän stod för musiken.
Uddevalla folkdansgi­lle och Ljungskile dansare och spelmän stod för musiken.
 ??  ?? Kristina och Stefan Nilsson var på plats tidigt inför midsommarf­irandet.
Kristina och Stefan Nilsson var på plats tidigt inför midsommarf­irandet.
 ??  ?? Liv och Josefine Fredriksso­n pyntade midsommars­tången med blommor.
Liv och Josefine Fredriksso­n pyntade midsommars­tången med blommor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden