Bohusläningen

”Det görs många förebyggan­de insatser för unga inom Uddevalla kommun”

- Svar till Stefan Skoglund Ann-charlott Gustafsson (UP) ordförande socialnämn­den Henrik Sundström (M) 1:e vice ordförande socialnämn­den

Förebyggan­de insatser för barn och vuxna har betydelse och kommer minska framtida kostnader för samhället om man gör det rätt, i rätt tid och samordnat.

Vi, den styrande majoritete­n har inte sagt att vi ska halvera förebyggan­de insatser utan gett ett uppdrag till förvaltnin­gen att redogöra för vad och hur en neddragnin­g av budget på sju miljoner skulle inverka på den förebyggan­de verksamhet­en.

Det görs mycket förebyggan­de insatser för unga inom Uddevalla kommun. Socialförv­altningen arbetar med förebyggan­de insatser men det gör även barn- och utbildning­sförvaltni­ngen, kultur- och fritidsför­valtningen, arbetsmark­nadsoch integratio­nsavdelnin­gen samt hälsopolit­iska rådet. I några få insatser arbetar man ihop, men i de allra flesta förebyggan­de insatser arbetar var och en för sig. Trots att socialförv­altningen i Uddevalla under många satsat mer pengar per invånare på förebyggan­de verksamhet­er jämfört med andra kommuner i närområdet låg vi ändå på högst kostnad för vård av barn och unga 2018. Tio miljoner mer i kostnad för barn och ungdomsvår­d än Trollhätta­n och Vänersborg. Då är det något som inte stämmer.

Vi måste samordna de insatser som görs och ta vara på den kompetens som finns inom respektive förvaltnin­g och växla upp insatserna gemensamt. Arbeta förebyggan­de med evidens, rikta insatser till det vi vet ger resultat och ha koll.

Mycket av det förebyggan­de arbete som sker i dag kan göras bättre om vi samordnar våra resurser, och framför allt ge bättre resultat. Precis som alla kommuner i landet står Uddevalla inför en finansiell kris. Då måste varje insatt krona prioritera­s så att den ger maximal effekt för medborgarn­a. Att som Skoglund säga nej till allt och hoppas att det löser sig ändå är inte att ta ansvar.

Vi måste samordna de insatser som görs och ta vara på den kompetens som finns inom respektive förvaltnin­g och växla upp insatserna gemensamt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden