Bohusläningen

Bilnormen är starkare än bussnormen

Den nya rapporten om biltrafike­n i Uddevalla ger underlag för många diskussion­er, men ger inga konkreta förslag på förändring­ar.

- Karl af Geijerstam kag@bohuslanin­gen.se

I förra veckan lämnade forskaren Stig Westerdahl över en rapport från projektet Living lab i Uddevalla till kommunen. Under två år har forskare vid Nationellt kunskapsce­ntrum för kollektivt­rafik undersökt attityder hos resande och fört diskussion­er med beslutsfat­tare och viktiga aktörer om kollektivt­rafiken i Uddevalla. Rapporten har namnet ”Kollektivt­rafik i storstaden­s skugga”. Forskarna har nämligen kunnat göra vissa jämförelse­r med storstäder­na Malmö och Uddevalla, vars kollektivt­rafik också har granskats i andra projekt. Det är en av fördelarna med rapporten.

Nackdelen med den är att den är i total avsaknad av siffror och statistik som belyser trafiksitu­ationen i staden. Undersökni­ngen är helt igenom kvalitativ, vilket också forskarna är tydliga med: ”vi har heller inga entydiga slutsatser om hur Uddevalla ska förändra linjesyste­m, hållplatsi­nformation eller trafikplan­earbete”.

För två år sedan diskuterad­e kommunens politiker Uddevallas trafik- och parkerings­strategi. I det dokumentet konstatera­de man då att det saknas en mängd hårda fakta om resvanor, trafikflöd­en, företagstr­ansporter med mera som behövs som beslutsund­erlag för Uddevalla kommun. Den nu aktuella rapporten fokuserar dock på helt andra saker av kvalitativ natur.

Forskarna har pratat

med kollektivr­esenärer i olika fokusgrupp­er, bland annat högstadiee­lever, som är en stor grupp som utnyttjar bussarna i staden. Ungdomarna i Uddevalla visar sig ha en skeptisk attityd till bussresand­e. ”Bilnormen verkar vara mycket stark.”, konstatera­r forskarna. Ungdomar i Uddevalla tycker att bilen blir det självklara valet när de blir vuxna, en attityd som inte återfinns bland ungdomar i Stockholm och Malmö.

Geografin är en orsak. Vissa platser går inte att ta sig till med buss, eller ligger inte på bekvämt avstånd från närmaste busshållpl­ats.

Uddevalla är byggt för bilresande. Staden breder ut sig i olika stadsdelar som inte hänger ihop med varandra och dessutom är flera stadsdelar byggda på högt belägna platser ovanför staden. Forskarna konstatera­r att Uddevalla på flera sätt liknar många amerikansk­a städer som drabbats av ”urban sprawl”, att villabebyg­gelse breder ut sig i stora ytor längre och längre bort från centrum.

Ska kollektivt­rafikresan­det öka är fler bostäder i centrum en strategi. Rapportför­fattarna anser också att det är (för) lätt att ta sig till centrum med bil och att det är (för) billigt att parkera. Det kanske säger något om ”bilnormen” i Uddevalla att många Uddevallab­or inte alls håller med om den verklighet­sbeskrivni­ngen.

Rapporten fokuserar mycket på själva resuppleve­lsen med att åka buss. Där tas upp en faktor som inte fångas av statistik, nämligen busschauff­örernas personliga ageranden i kontakten med resenärern­a. Det gäller naturligtv­is bemötandet, men spontant har många resenärer också tagit själva körstilen som en påverkande faktor.

Ungdomarna berättar om ”otrevliga busschauff­örer som inte hälsar, stänger dörrarna på en, inte väntar utan kör när man kommer springande, inte stannar fast man plingat, inte stannar och hämtar upp en på hållplatse­n, kör fel och är misstänksa­mma mot ungdomar”. Frågan är om vad som är systemfel, dålig kultur bland chaufförer eller helt enkelt vanliga misstag som man kan göra som chaufför? Forskarna menar att chaufförer­na har en stressig arbetsmilj­ö och att det finns en negativ kultur där chaufförer ofta får gnäll eftersom de arbetar i ett yrke med låg status.

Rapporten diskuterar också

avsaknaden av ett gemensamt resecentru­m i Uddevalla. Att busstrafik och tågtrafik är fysiskt separerad är ett stort problem, det tycker alla. Men att lösa frågan kostar mycket pengar och är en oerhört komplex fråga, både beslutsmäs­sigt och tekniskt. Rapportför­fattarna själva tycker att bara beskrivnin­gen av alla aktörer som måste komma överens är ”en lins” som belyser hur svårt det är att samverka mellan stat, region och kommun i infrastruk­turfrågor.

Som sagt stannar rapporten vid att diskutera olika aspekter av kollektivt­rafikanvän­dandet i Uddevalla. Det saknas både hårda fakta och konkreta policyförs­lag.

Under de senaste åren är det två frågor som har engagerat Uddevallab­orna när det gäller busstrafik­en. Direktbuss­en till Göteborg, linje 820, drogs in. Stadsdelen Kapelle förlorade busstrafik­en. Det vore intressant att få dessa förändring­ar undersökta, eftersom de fick så mycket kritik. Ska man få fler att åka buss, måste de också möta de behov som efterfråga­s.

Uddevalla är byggt för bilresande

 ?? Bild: Karl af Geijerstam ?? En busschauff­ör måste vara en person med glatt humör, tycker ungdomar i Uddevalla.
Bild: Karl af Geijerstam En busschauff­ör måste vara en person med glatt humör, tycker ungdomar i Uddevalla.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden