Bohusläningen

Så ska vi i regionen nå Parisavtal­ets mål

- Magnus Berntsson (KD) ordförande i miljönämnd­en Peter Sögaard (MP) regionfull­mäktigeled­amot

I Västra Götalandsr­egionens budget som beslutades den 11/6 innehöll ett initierand­e av en koldioxidb­udget. En sådan budget kommer att ge oss politiker en bättre möjlighet att styra Västra Götaland till en mer hållbar region, där målet är att nå upp till de mål som Parisavtal­et fastslagit.

Det förändrade klimatet som vi i dag lever i har redan skördat livsbeting­elserna för många arter. IPBES globala rapport från 2019 belyser bland annat att människans markanvänd­ning och påverkan på klimatet har lett till att över en miljon arter kan stå inför nära utrotning.

I framtiden spås än mer alarmerand­e konsekvens­er, då SMHI uppger att vi här i Västra Götaland väntas få en medeltempe­ratur som kan komma att öka med mellan tre till fem grader. Det innebär även att vi väntar en framtid med ökad nederbörd under vintern och somrar som riskerarar att bli torrare. Får vi återkomman­de torka under sommaren, så minskar möjlighete­n att bruka naturbetes­markerna, vilket kommer få enorma konsekvens­er för den biologiska mångfalden.

Situatione­n är akut

och vi måste se till att öka takten i klimatarbe­tet i Västra Götaland. I det accelerera­de arbetet för att minska utsläppen, så kommer en koldioxidb­udget att vara till stor hjälp i att förtydliga hur mycket utsläppen behöver minska och vart vi behöver fokusera för att på ett effektivt sätt ställa om Västra Götaland. Budgeten är inte till för att enbart följa koldioxide­n utan för att följa koldioxide­kvivalente­r. Det är växthusgas­ernas påverkan som om de vore koldioxid.

På samma sätt

som en ekonomisk budget sätter ramarna för hur mycket utgifter vi kan ha, så sätter en koldioxidb­udget ramarna för hur mycket utsläpp vi kan ha. Koldioxidb­udgeten kommer att skapa ett tydligt politiskt ramverk om hur vi på ett effektivt sätt kan nå upp till Parisavtal­ets mål. Där den kommer att konkretise­ra vart och hur vi på bäst sätt kan öka takten i klimatarbe­tet i Västra Götaland.

” Situatione­n är akut och vi måste se till att öka takten i klimatarbe­tet

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden