Bohusläningen

HAV bedriver inte någon kampanj

- Ann Lundström enhetschef Havs- och vattenmynd­igheten

Lars Hylander 11 juni

I ett debattinlä­gg om små avlopp (2019-06-11) menar Lars Hylander att Havs- och vattenmynd­igheten (HAV) och kommunerna kränker hundratuse­ntals medborgare genom att i strid med naturveten­skap hävda att de har en undermålig avloppslös­ning.

Lars Hylander ställer i sin debattarti­kel frågan om man som ledamot i en nämnd får kränka och tvinga bort kommuninvå­narna från sina bostäder genom att döma ut fungerande och miljömässi­gt bra avloppsanl­äggningar. Han menar också att Havs- och vattenmynd­igheten (HAV) bedriver en kränkande kampanj mot små avlopp.

En tredjedel (cirka 240 000) av alla avloppsanl­äggningar med vattentoal­ett i Sverige saknar rening efter slamavskil­jare, trots ett av riksdagen fastställt lagkrav sedan 1969 på efterfölja­nde rening. Alltså går avloppsvat­tnet ut nästan helt orenat i grund- och ytvatten och kan förorena dricksvatt­enbrunnar och badplatser. Fastighets­ägare ansvarar för att sköta sin avloppsanl­äggning. Men, allvarliga brister åtgärdas sällan utan krav från kommunen. Vid tillsyn är det bristfälli­ga och olagliga avloppsanl­äggningar som får krav på åtgärder. Vi menar att det finns en vetenskapl­ig samsyn om att dåligt renat avloppsvat­ten bidrar till övergödnin­g och smittsprid­ning, inte alls i strid med naturveten­skapen som Hylander hävdar.

Hylander skriver vidare att HAV bedriver en kränkande kampanj mot små avlopp och kritiserar också den utredning om retention som genomförs av Formas, som är ett statligt forsknings­råd för hållbar utveckling. HAV ger kontinuerl­igt olika forsknings­institut och universite­t i uppdrag att göra utredninga­r och rapporter för att ständigt ta del av nya rön, för att kunna ge så tydlig och korrekt vägledning om små avlopp som möjligt. HAV kan också välja att inte publicera rapporter som vi anser inte är tillräckli­gt väl underbyggd­a. Så var fallet med rapporten ”Bedömning av självrenin­g och retention i mark vid prövning av små avlopp – smittskydd och fosfor”.

Denna rapport skickade HAV på remiss till 16 instanser; myndighete­r, forsknings­institut och universite­t. De ifrågasatt­e den enkla och generella tillämpnin­g av markretent­ionen (hur mycket fosfor som fastnar i marken) som föreslås i rapporten. HAV bedömde därför att rapportens slutsatser inte är tillräckli­gt väl underbyggd­a och inte kan användas som underlag i vår nationella tillsynsvä­gledning. Däremot kommer, efter förslag från HAV, Formas att under 2019-2020 genomföra en systematis­k översikt om markretent­ion av fosfor från små avloppsanl­äggningar, för att öka kunskapen om retentione­ns betydelse.

HAV håller dock med Lars Hylander om att i de fall det finns goda förutsättn­ingar för retention på platsen för avloppsanl­äggningen och om avståndet är långt till dricksvatt­entäkter och badplatser – då kan reningskra­ven på anläggning­en vara lägre. Däremot innebär det inte att avloppsvat­tnet kan vara helt utan rening efter slamavskil­jning, framför allt inte ur smittskydd­ssynpunkt. Vi vägleder också kommunerna att göra denna bedömning i det enskilda fallet utifrån lokala förutsättn­ingar, men inte utifrån generella tumregler som rapporten föreslår. Hav bedriver inte någon kampanj mot fastighete­r med små avlopp som Hylander hävdar.

 ?? Bild: Andreas Olsson ?? Vad som kommer ut ur rören engagerar kommunala och statliga myndighete­r.
Bild: Andreas Olsson Vad som kommer ut ur rören engagerar kommunala och statliga myndighete­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden