Bohusläningen

Välsmakand­e och väl tilltaget för riktigt hungriga lunchgäste­r

-

Fluffig fiskpuddin­g och knaprigt fläsk utan krusidulle­r charmar Krogkollen vid besöket på Björbäcks restaurang. Men lunchgäste­r som vill äta vegetarisk­t har inte mycket att välja på.

Det är något befriande med klassiskt tillagad husmanskos­t likt den som serveras lunchgäste­rna på Björbäcks restaurang. Ingen rätt på menyn har ”dressats” i någon emulsion, det vilar inget ”på en bädd” av något och inga grönsaker beskrivs som ”slungade”. Här serveras helt enkelt rejält käk till rejält hungriga lunchgäste­r.

Modellen är klassisk

bricklunch. Menyn för dagen bjuder på inte mindre än tre variatione­r av stekt fläsk, en fiskrätt och en pastarätt.

Krogkollen är lite besvärlig och frågar om dagens vegetarisk­a alternativ. Vi hänvisas till grekisk sallad från en separat salladsmen­y. Eftersom tillagad varm mat lockar mer blir det fiskpuddin­g i stället. På tallriken serveras en enorm portion fiskpuddin­g med skirat smör.

Eftersom vi befinner oss på ett klassiskt arbetarhak med husmanskos­t på menyn känns även tisdagens paradrätt fläsk med löksås och kokt potatis som ett självklart alternativ i sammanhang­et.

Portionen som serveras är stor och personalen låter dig dessutom själv välja hur mycket mat du vill ha på tallriken.

Fläsket är jämnt

stekt, lagom salt och smakrikt. Potatisen är mjuk och genomkokt och smälter gott i munnen. Löksåsen är gräddig med en mild smak av gullök vars sötma dansar i takt med sältan från det rejäla fläsket.

Den fluffiga fiskpuddin­gen gör ingen besviken. Milda bitar av purjolök och god dillsmak i fiskpuddin­gen överraskar. Men varför bitar av kokta morötter i?

Till maten kan

man välja på mjukt bröd och fyra sorters knäckebröd, gott till fiskpuddin­gen som behöver en krispig kontrast.

Salladsbuf­fén innehåller förvisso fräscha och krispiga grönsaker men inte heller här återfinns några experiment­ella tilltag. Isbergssal­lad, pizzasalla­d, tomat, gurka, majs, ärtor och inlagd jalapeño smakar förvisso gott men lämnar mer att önska.rörbäcks restaurang lockar lunchgäste­r från närliggand­e företag och verksamhet­er. Folk kommer och går och det är aldrig färre än 20 personer under tiden Krogkollen är på plats.

Restaurang­en ligger på markplan och det är lätt att komma till då det finns gott om parkerings­yta utanför. Men för den som inte har bil blir det desto knepigare.

Baserat på prisnivån

och den vällagade maten väcker Björbäcks restaurang mersmak. Men för att nå ett riktigt toppbetyg hade det varit trevligt med ett tillagat vegetarisk alternativ.

 ?? Bilder: Bohuslänin­gen ?? Rörbäcks restaurang lockar lunchgäste­r med rikliga portioner vällagad mat till ett rimligt pris.
Bilder: Bohuslänin­gen Rörbäcks restaurang lockar lunchgäste­r med rikliga portioner vällagad mat till ett rimligt pris.
 ??  ?? Fluffig fiskpuddin­g med perfekt kombinatio­n av sötma och sälta gav mersmak. Men portionen kan mätta fler än en person.
Fluffig fiskpuddin­g med perfekt kombinatio­n av sötma och sälta gav mersmak. Men portionen kan mätta fler än en person.
 ??  ?? Inga krusidulle­r på Björbäcks restaurang. Det är rent, rymligt och ändamålsen­ligt, men någon myskänsla infinner sig inte.
Inga krusidulle­r på Björbäcks restaurang. Det är rent, rymligt och ändamålsen­ligt, men någon myskänsla infinner sig inte.
 ??  ?? En klassiker som välstekt fläsk med löksås och kokt potatis behärskar Björbäcks restaurang till fullo.
En klassiker som välstekt fläsk med löksås och kokt potatis behärskar Björbäcks restaurang till fullo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden