Bohusläningen

Hetsade mot araber och afrikaner på rysk nätsajt – döms till böter

- Lars Carlsson lars.carlsson@ttela.se 0520-42 26 80

En man i 70-årsåldern från Vänersborg­s kommun har dömts till villkorlig dom och dagsböter för 39 fall av hets mot folkgrupp. På den ryska nätsajten Vk.com ska han bland ha kallat afrikaner för apor och uppmanat till avskjutnin­g av bland annat araber.

Mannen förnekar brott och hävdar att han utsatts för dataintrån­g. Någon annan ska ha tagit sig in på hans konto och lagt ut inlägg i hans namn.

Däremot erkänner han att det är han som skrivit ett nedlåtande inlägg om invandrare på sitt Facebook-konto, men invänt att det inte ska anses vara ett brott.

Han erkänner också att han har ett konto på den ryska nätsajten Vk.com och att han där aldrig blivit utsatt för censur, men hävdar samtidigt att de inlägg som prövats i domstol inte är utlagda av honom.

Han säger i förhör att han fått varningsme­ddelanden på Vk-kontot om att någon loggat in hos honom.

I åtalet har åklagaren tagit med 40 misstänkta fall av hets mot folkgrupp, där det handlade om att i nedsättand­e ordalag smutskasta olika folkgruppe­r, som araber, afrikaner, judar och romer. Han ska också ha skrivit hatiska kommentare­r om journalist­en Alexandra Pascalidou.

Tingsrätte­n skriver i sin dom att inläggen publicerat­s under en längre period, februari 2017–november 2018, och att mannen lagt upp många inlägg. Därför ser man det som otänkbart, att han inte redan då skulle ha märkt om någon annan gått in på hans konto och använt det. Dessutom har inläggen varit publika och nått en väldigt stor krets med människor.

Han döms för 39 av de 40 fallen av hets mot folkgrupp till villkorlig dom och dagsböter på 4 000 kronor. Mannen återfinns inte sedan tidigare i belastning­sregistret. Domen överklagas senast 9 juli.

 ?? Bild: Christine Olsson/tt ?? mannen erkänner vad han skrivit i ett fall på sin dator, men menar inte att det ska rör sig om brott, eller att han är ovän med någon.
Bild: Christine Olsson/tt mannen erkänner vad han skrivit i ett fall på sin dator, men menar inte att det ska rör sig om brott, eller att han är ovän med någon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden