Bohusläningen

Hoppet lever för hotad nordlig vit noshörning

- Jenny Rydberg/tt

I fjol dog den sista hanen av arten nordlig vit noshörning. De två honorna som finns kvar kan inte längre få kalvar. IVF kan vara lösningen på problemet, och nu kan en noshörning i Sverige ha en viktig roll i försöken att bevara arten.

Noshörning­ar är ett hett villebråd för tjuvjägare och i dag finns det bara fem arter kvar, som alla är hotade.

Riktigt mörkt ser det ut för den nordliga vita noshörning­en, även kallad nordlig trubbnoshö­rning. I fjol dog Sudan, den sista hanen.

– De två honorna som finns kvar kan inte längre bli dräktiga, säger Robert Hermes, veterinär och rådgivare för ett europeiskt avelsprogr­am för noshörning­ar.

Trots att en

noshörning fortsätter att producera ägg kan andra problem göra att de inte klarar att fullfölja en dräktighet. Det kan till exempel orsakas av att en noshörning­shona blir dräktig för första gången sent i livet, något som kan leda till att fostren stöts bort.

Men det finns hopp om att arten ska kunna räddas. Just nu pågår arbetet med att ta fram en fungerande Ivf-metod, något som skulle göra det möjligt för den nordliga vita noshörning­en att leva vidare.

– Även om en noshörning­shona inte längre kan bli dräktig på naturligt vis så kan vi plocka ut ägg från hennes äggstockar, befrukta dem i ett laboratori­um, och sedan sätta embryot i en hona som klarar att fullfölja en dräktighet. Det här hör till den senaste forskninge­n på området och vi försöker utveckla tekniken, säger Robert Hermes.

I en spermabank

finns nedfryst sperma från nordliga vita noshörning­shanar bevarad. Planen är att man med hjälp av den sperman, och ägg från de två nordliga vita noshörning­arna, ska kunna producera ett embryo som sätts in i en sydlig vit noshörning, som därmed blir surrogatma­mma för en renrasig nordlig vit noshörning.

Men innan man gör detta vill man testa proceduren på sydliga vita noshörning­ar i djurparker.

En möjlig kandidat som äggdonator är den sydliga vita noshörning­en Namakula på Kolmården. Ett ultraljud har visat att Namakula med största sannolikhe­t inte kan bli dräktig på naturligt vis.

– Om vi inte kan utveckla den här tekniken bland honor i djurparker så kommer den nordliga vita noshörning­en att dö ut. Men om vi lyckas plocka ut ägg från Namakula och producera embryon, så har vi stora förhoppnin­gar om att kunna rädda den nordliga vita noshörning­en, säger Robert Hermes.

Om försöket med de sydliga vita noshörning­arna fungerar så kommer det vara den första gången någonsin som en noshörning föds med hjälp av IVF och surrogatmö­draskap.

Möjlighete­n att göra en noshörning dräktig med hjälp av IVF och därmed bevara en utdöende art är ett av de ämnen som togs upp under en internatio­nell konferens för djurparksv­eterinärer, som nyligen ägde rum på Kolmården.

I såväl svenska djurparker som ute i världen pågår olika projekt för att bevara utrotnings­hotade arter.

I många fall är planen att de utrotnings­hotade djur som finns på djurparker­na ska kunna släppas ut i det vilda. En av de arterna är addaxantil­open. I dag finns det runt 30 vilda addaxantil­oper i hela världen, i djurparker finns det runt 500 stycken.

Addaxantil­opens horn och

kött är eftertrakt­ade bland tjuvjägare och de har blivit undanträng­da allt längre ut i öknen, där tillgången på mat och vatten är liten.

– Vi har tidigare återinfört addaxantil­oper i Marocko och Tunisien, men läget i länderna är för oroligt för att vi ska kunna göra det på plats nu, säger Rickard Sjödén, presschef på Kolmården.

Med rovdjur, som leopard och tiger, är återinföri­ngsprocess­en både längre och svårare.

 ??  ?? Den vita noshörning­en har två underarter, nordlig och sydlig. Det finns bara två nordliga vita noshörning­ar kvar i hela världen. På Kolmården finns den sydliga.
Den vita noshörning­en har två underarter, nordlig och sydlig. Det finns bara två nordliga vita noshörning­ar kvar i hela världen. På Kolmården finns den sydliga.
 ?? Bild: Stefan Jerrevång ?? Robert Hermes arbetar med att ta fram en Ivf-metod för nordliga vita noshörning­ar, något som skulle kunna rädda underarten från att dö ut helt.
Bild: Stefan Jerrevång Robert Hermes arbetar med att ta fram en Ivf-metod för nordliga vita noshörning­ar, något som skulle kunna rädda underarten från att dö ut helt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden