Bohusläningen

Många solskyddsp­rodukter utan bevisad effekt

- Helen Preutz/tt

Långt ifrån alla solskyddst­illverkare kan bevisa att produkten håller måttet, visar Läkemedels­verkets granskning. Flera produkter saknar även varningste­xter och instruktio­ner. – Det är viktigt att företagen tar sitt ansvar, säger utredaren Charlotte Björkbäck.

En färsk rapport från Strålsäker­hetsmyndig­heten visar att antalet fall av hudcancer i Sverige accelerera­t under de senaste åren. Därför är solskyddsp­rodukter viktiga, konstatera­r Läkemedels­verket.

Enligt Eu-kommission­ens

solskyddsr­ekommendat­ion ska solskyddsp­rodukter skydda mot Uvaoch Uvb-strålning.

Det är dock långt ifrån säkert att alla solskyddsp­rodukter håller vad de lovar, visar Läkemedels­verkets granskning som konstatera­r brister i dokumentat­ionen av effektbevi­sningen hos sju av tio produkter.

Charlotte Björkbäck ser allvarligt på bristerna.

– Det är ett krav att solskyddsp­rodukter ska ha dokumentat­ion som visar att den har det skydd som anges på produkten. Ansvarigt företag ska utföra standardis­erade tester som visar att produkten håller det skydd som anges i märkningen.

Solskyddsr­ekommendat­ionen preciserar även att solskyddsp­rodukter ska vara försedda med varningste­xter och användarin­struktione­r. Exempel på varningste­xter är ”vistas inte för länge i solen, även om du använder en solskyddsp­rodukt”, ”utsätt inte spädbarn och småbarn för direkt sol” och ”för mycket sol medför en allvarlig hälsorisk”.

Fyra av tio

granskade produkter saknade dock varningste­xter och användarin­struktione­r för solskydd.

Enligt Charlotte Björkbäck bör solskyddet ses som ett komplement till andra åtgärder.

– Man ska framför allt undvika solen när den står som högst, mellan klockan elva och tre. Man ska söka skugga och ha skyddande kläder och välja så hög solskyddsf­aktor som möjligt.

Solskyddet bör appliceras flera gånger om dagen, i synnerhet efter bad och handduksto­rkning.

– Välj gärna en vattenfast produkt och smörj med en riklig mängd. Sex teskedar är det mått man brukar ange.

Konsumente­r som följer rekommenda­tionerna ska kunna känna sig trygga, säger Charlotte Björkbäck.

– Det är viktigt att företagen tar sitt ansvar. De upptäckta bristerna visar att det finns anledning att fortsätta kontroller­a att ansvarigt företag uppfyller kraven.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden