Bohusläningen

Rekordstor Prideparad och fridfull fest i Kiev

- TT-AFP

Många poliser hade kommendera­ts ut på gatorna i Kiev med anledning av Prideparad­en som tidigare år utsatts för attacker. Men årets parad i Kiev blev en fridfull folkfest som även slog nytt rekord.

”Mångfald är vackert” och ”Mänskliga rättighete­r = välmående land” var några av budskapen på plakaten under söndagens Prideparad i Kiev. Ukrainska myndighete­r hade skärpt säkerheten i huvudstade­n under paraden, där närmare 8 000 människor deltog.

Skälet till de omfattande säkerhetsa­rrangemang­en var att ett tusental motdemonst­ranter fanns på plats, både högerextre­ma krafter och ortodoxa aktivister, som höll upp anti-gay-plakat. Risken fanns att de skulle angripa paraden, enligt arrangörer­na, vilket har hänt tidigare.

När Pride arrangerad­es i Kiev 2015 utbröt stora protester och motdemonst­ranter gick till attack mot deltagare i paraden. Efteråt riktade människorä­ttsorganis­ationen Amnesty stark kritik mot ukrainska myndighete­r för att de inte gjort tillräckli­gt för att skydda Pridefirar­na.

Årets parad visade

sig i stället bli en fridfull tillställn­ing. Såväl ukrainska politiker som utländska diplomater marscherad­e på de färgglada gatorna i Kiev viftande med Prideflagg­or.

– Vår önskan är att få en majoritet att förstå att hbtq är normalt, säger 17-åriga Eduard som deltog i paraden.den brittiska ambassadör­en Judith Gough var en av diplomater­na som var på plats. ”Tack till polisen och rättsväsen­det för att ni skyddar årets Prideparad i Kiev”, skrev ambassadör­en på sitt officiella Twitterkon­to. Trots att Ukraina har tillåtit Prideparad­er är homofobin utbredd. Attacker och trakasseri­er mot homosexuel­la och minoritete­r är inte ovanligt. Årets parad är den första ”marschen för jämställdh­et” sedan Volodymyr Zelenskyj tillträdde som president i maj efter en jordskreds­seger över rivalen Petro Porosjenko.

Den nyligen tillträdde

presidente­n har själv förespråka­t en mer tolerant kultur och uttryckt stöd för alla människors lika värde.

Förra året deltog omkring 5 000 personer i Prideparad­en i Kiev.

Polisen frihetsber­övade nio personer som planerade motdemonst­rationer på lördagen. Under förra årets Prideparad frihetsber­övades 56 personer från den nationalis­tiska miljön.

 ?? Bild: Efrem Lukatsky/tt ?? Runt 8 000 människor deltog i söndagens Prideparad i Kiev.
Bild: Efrem Lukatsky/tt Runt 8 000 människor deltog i söndagens Prideparad i Kiev.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden