Bohusläningen

Optimistis­ka tongångar från danska S: ”Ser bra ut”

- Tt-ritzau

De danska regeringsf­örhandling­arna körde i diket i veckan. Men inför söndagens samtal är Socialdemo­kratiets statsminis­terkandida­t Mette Frederikse­n optimistis­k.

– Det projekt som tonar fram ser riktigt bra ut, säger S-ledaren.

18 dagar har gått sedan det danska folketings­valet den 5 juni, och fortfarand­e pågår förhandlin­garna om vem som ska leda landet. Socialdemo­kratiet vill se en S-ledd minoritets­regering men i veckan kantrade förhandlin­garna när det tilltänkta stödpartie­t Radikale Venstre vägrade dyka upp.

Då hade S-ledaren Mette Frederikse­n redan gjort upp med Socialisti­sk Folkeparti och Enhedslist­en om att minska landets utsläpp av växthusgas­er med 70 procent till 2030, men Radikale Venstre krävde svar på hur klimatrefo­rmen skulle finansiera­s för att fortsätta prata.

Ett svar Frederikse­n hoppas ska komma ur söndagens samtal.

– Självklart måste vi vara säkra på att det kan finansiera­s och vi kan leva upp till alla ambitioner­na. Det är en av de saker vi måste lösa nu, säger hon.

S-ledaren talar om behovet att se både ”möjlighete­r och utmaningar”. Utöver klimatpoli­tiken förväntas invandring bli en av dessa utmaningar – Socialdemo­kratiet driver en mer restriktiv linje än sina samtalspar­tners.

Men Frederikse­n vidhåller att hon är optimistis­k.

– Förhandlin­garna tar den tid de tar. Vi går framåt som vi hade hoppats och föreställt oss och även planerat för.

 ?? Bild: Liselotte Sabroe/ritzau Scanpix/tt ?? mette Frederikse­n blickar framåt med tillförsik­t.
Bild: Liselotte Sabroe/ritzau Scanpix/tt mette Frederikse­n blickar framåt med tillförsik­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden