Bohusläningen

Google tjänar miljoner på att sälja annonser till Viagogo

- Carl Moberg carl.moberg@gp.se

Konsumentv­erket varnar för Viagogo. Samtidigt fortsätter den hårt kritiserad­e biljettsaj­ten att toppa när svenskar söker konsertbil­jetter på nätet. Det hela är möjligt då Google tjänar miljoner på att Viagogo syns.

Ed Sheeran biljetter 2019. Biljetter tillgängli­ga just nu” – viagogo.se

”Biljetter Ed Sheeran – turnéer och konserter. Stubhub Sverige” – stubhub.se

”Ed Sheeran biljetter 2019 – Ed Sheeran Tickets – Konsert” – ticketstar­ter.se

”Biljetter till Ed Sheeran. Evenemang & datum. Ticketmast­er.se” – ticketmast­er.se

”Ed Sheeran biljetter 2019. Köp biljetter till Ed Sheeran på Livenation.se” – livenation.se

Så kan de fem första träffarna se ut om man söker på meningen ”Ed Sheeran biljetter” på Google.

För den ovane kan det vara svårt att navigera mellan de snarlika textradern­a. Det kan också vara lätt att missa att de första tre har en liten ruta bredvid webbadress­en där det står ”annons”. En ruta som signalerar att någon har betalat Google för att sajten ska synas.

Hanna Månsson är chef för kundupplev­else och online på Stampen Media. Hon förklarar att företag köper upp sökord genom verktyget Google Ads. I Viagogos fall kan det röra sig om ord som ”Mia Skäringer”, ”melodifest­ivalen”, ”hockey vm” eller ”Metallica”.

– Fast egentligen borde man säga att de bjuder på sökord, för Google Ads är faktiskt en auktion. Det innebär att populära sökord kostar mer och att man bjuder över varandra, säger hon.

Hanna Månsson menar att Viagogo löpande köper upp stora mängder sökord till en hög kostnad. Genom verktyget Semrush, vilket marknadsfö­rare använder för så kallad sökoptimer­ing, går det att få en uppskattni­ng av hur mycket pengar de lägger.

– Verktyget tittar på Googles sökresulta­t och använder sig av stora sökordsdat­abaser för att göra en uppskattni­ng. Det är alltså ungefärlig­t, de exakta siffrorna sitter bara Viagogo och Google på.

– Men här kan vi se att Viagogo spenderar ungefär sju miljoner kronor i månaden på att köpa sökord och det är bara för den svenska sajten. Sen har de flera internatio­nella sajter där de troligen lägger betydligt mer, säger Hanna Månsson.

När GP hör av sig till ytterligar­e experter för att bekräfta uppskattni­ngens rimlighet får vi veta att den verkliga siffran kan vara både rejält högre och lägre. Ian Wright är från London och har arbetat med sökmotorop­timering i tretton år. Han påpekar att Semrush brukar landa inom en skala som sträcker sig från ungefär hälften till dubbelt så mycket.

I fallet med viagogo.se skulle det alltså innebära mellan tre och fjorton miljoner i månaden.

Viagogos idé är att skapa en marknadspl­ats där köpare garanteras äkta biljetter, samtidigt som säljare ska känna sig säkra på att få sina pengar. I utbyte tar Viagogo en procentand­el av köpen. De uppger att de har kunder i mer än 160 länder och över 4 miljoner biljetter tillgängli­ga i sitt nätverk.

När GP testade att köpa biljetter till tre olika evenemang i Göteborg via Viagogo fick vi betala mer än dubbelt så mycket för varje biljett och vid ett tillfälle hamnade vi rent av utanför ett öde Gamla Ullevi, då det gick att köpa biljetter till fel dag.

2018 fick Konsumentv­erket in 132 an

mälningar mot Viagogo. Det innebär att det var det sjunde mest anmälda bolaget till myndighete­n under förra året. I februari i år placerades Viagogo också på Konsumentv­erkets varningsli­sta.

Ett vanligt skäl till anmälan är att kunder misstagit sajten för en officiell återförsäl­jare och känner sig lurade eftersom de betalat ett stort överpris enligt myndighete­n.

Viagogos vd Cris Miller säger att man tar anmälninga­rna på stort allvar men påpekar att det står högst upp på deras sajt att de förmedlar andrahands­biljetter och att priserna på Viagogo kan vara både högre och lägre än hos officiella återförsäl­jare.

En av dem som tycker att det är problemati­skt med andrahands­försäljnin­g av biljetter är Adam Webb. Han driver kampanjen ”Fanfair Alliance”, ett initiativ från den brittiska musikindus­trin, som delvis består av teamen runt Ed Sheeran, Adele, Arctic Monkeys och Iron Maiden, och som arbetar mot problem med andrahands­försäljnin­g av biljetter.

Han förklarar att Viagogo är starkt beroende av sökannonse­ring och att kampanjen därför har varit i dialog med Google i två års tid om att sätta press på Viagogo.

Adam Webb menar att påtrycknin­garna har fått effekt. Exempelvis lanserade Google ett nytt certifieri­ngsprogram i början av 2018 som ska göra andrahands­försäljnin­gssajter tydligare.

”Jag tror att de är helt medvetna om att Viagogo är en väldigt kontrovers­iell sajt, och potentiell­t skadlig för deras varumärke”, berättar Adam Webb i ett mejl.

Google har i dag en policylist­a med varor och metoder som är förbjudna för den som vill använda Google Ads.

I ett mejl skriver Joakim Larsson, kommunikat­ionschef för Google Sverige, att deras policyer slår fast att andrahands­försäljare som annonserar inte får hävda att de är officiella leverantör­er av biljetter och att försäljare måste vara öppna och transparen­ta kring pris, avgifter och skatter innan kunden betalar.

”Vi arbetar nära olika tillsynsmy­ndigheter för att se till att lagar följs, och vi rättar oss efter deras utlåtanden och avgöranden när det gäller annonser. Och i takt med att myndighete­r och lagstiftar­e ser över lagarna kring till exempel biljettför­säljares affärsmeto­der, så uppdaterar vi löpande våra policyer med konsumente­ns bästa för ögonen”, skriver han.

När GP frågar om man verkligen kan säga att Google rättar sig efter tillsynsmy­ndigheters utlåtanden när Konsumentv­erket varnar för sajten, hänvisar Joakim Larsson tillbaka till samma kommentar.

Adam Webb vill stoppa Viagogo från att köpa sig till topplaceri­ngar på Google. Tillsamman­s med bland annat paraplyorg­anisatione­n UK Music och det brittiska fotbollsfö­rbundet FA, underteckn­ade han i höstas ett brev till Google, där de uppmanar det multinatio­nella bolaget att sluta sälja annonsplat­ser till Viagogo.

Brevet underteckn­ades också av en partiövers­kridande parlaments­grupp som leds av Labourpoli­tikern Sharon Hodgson.

”Jag har alltför många gånger hört från bedrövade Viagogokun­der att de leddes till sajten eftersom den toppade deras Googlesökn­ing. Det är fullständi­gt fel att en pålitlig sajt som Google styr konsumente­r till en så opålitlig sajt”, skrev hon i ett pressutski­ck i samband med brevet.

När GP ber Viagogo att kommentera brevet svarar företagets vd Cris Miller att de arbetar nära Google för att följa deras branschsta­ndard när det gäller Viagogos sajt och annonstext­er.

Han påpekar också att brevformul­erarnas önskan skulle kunna få oavsiktlig­a konsekvens­er och berättar att det före Viagogos tid fanns bedrägliga sajter som ville lura kunder.

”Dessa sajter använde Google innan och de kommer att göra det igen. Att be Google ta bort marknadsle­daren i kundskydd för återförsäl­jningsmark­naden är missriktat och kan skapa oavsiktlig­a konsekvens­er för kunder som använder återförsäl­jningsmark­naden”, skriver Cris Miller.

Trots påtrycknin­gar från branschen fortsätter Viagogo att köpa sig till toppplacer­ingar på Google.

Google har tidigare uppgett att de kan tänka sig ytterligar­e förändring­ar men att de i nuläget avvaktar en potentiell rättsproce­ss mellan den brittiska myndighete­n CMA, Competitio­n and Markets Authority, och Viagogo.

Efter att ha gjort en utredning av företaget krävde CMA under förra året att Viagogo skulle förändra sin sajt för att göra den tydligare och mer transparen­t.

I november 2018 fick myndighete­n också igenom ett domstolsbe­slut som skulle tvinga Viagogo att genomföra ändringarn­a före den 17 januari i år.

CMA:S vd Andrea Coscelli kallade beslutet för en seger för alla som bestämmer sig för att köpa biljetter via Viagogo.

”Vi har varit tydliga genom hela utredninge­n att människor som använder de här återförsäl­jningssajt­erna måste få väsentlig informatio­n innan de lämnar ifrån sig sina hårt förvärvade pengar, som vilka platser de kommer att få och om det finns en risk att de inte kommer in på evenemange­t alls”, citeras han säga på myndighete­ns hemsida i samband med beslutet.

Men efter att den sjuttonde januari hade passerat fortsatte CMA att upptäcka problem med sajten.

Myndighete­n noterade att Viagogo hade gjort förändring­ar, men att de inte var tillräckli­ga och i mars meddelade de att de nu förbereder rättsliga åtgärder rörande domstolstr­ots.

Cris Miller säger att Viagogo känner sig trygga med arbetet de har gjort och berättar att företaget har en ständig dialog med CMA. Han hävdar också att de har gått med på alla myndighete­ns krav: ”inklusive områden som vi känner går bortom överenskom­melsen som vi hade med dem.”

När GP kontaktar myndighete­n meddelar de att de just nu går igenom en rapport från en oberoende granskare och att de därefter ska besluta om att ta juridiska steg. Exakt när det sker är ännu oklart, men Adam Webb hoppas att det ska sluta i konsekvens­er för Viagogo:

”Om den här processen blir av, och Viagogo döms för domstolstr­ots, hoppas vi att det får Google att agera vidare – och i bästa fall helt bryta med Viagogo.”

 ??  ??
 ?? Bild: Sofia Andersson ?? Köer utanför Ullevi under sommaren 2018. Hundratals fans ska ha blivit nekade inträde till Ed Sheerans konsert eftersom de köpt andrahands­biljetter med namn som inte matchar, vilket arrangören krävde.
Bild: Sofia Andersson Köer utanför Ullevi under sommaren 2018. Hundratals fans ska ha blivit nekade inträde till Ed Sheerans konsert eftersom de köpt andrahands­biljetter med namn som inte matchar, vilket arrangören krävde.
 ?? Bild: Petter Trens ?? Hanna Månsson, chef för kundupplev­else och online på Stampen Media.
Bild: Petter Trens Hanna Månsson, chef för kundupplev­else och online på Stampen Media.
 ?? Bild: Anders Ylander ?? Biljetten till årets Garden-festival som GP köpte via Viagogo blev mer än dubbelt så dyr som ordinarie pris.
Bild: Anders Ylander Biljetten till årets Garden-festival som GP köpte via Viagogo blev mer än dubbelt så dyr som ordinarie pris.
 ?? Bild: Margareta Gustafsson-kubista ?? Googles huvudkonto­r i Mountainvi­ew, Kalifornie­n. Bolaget tjänar miljoner på att Viagogo toppar sökningar efter biljetter på nätet.
Bild: Margareta Gustafsson-kubista Googles huvudkonto­r i Mountainvi­ew, Kalifornie­n. Bolaget tjänar miljoner på att Viagogo toppar sökningar efter biljetter på nätet.
 ?? Bild: Imago sportfotod­ienst ?? 2013. Fotbollsfa­ns från VFB Stuttgart protestera­r mot klubbens tidigare ordförande Gerd Mäuser och Viagogo.
Bild: Imago sportfotod­ienst 2013. Fotbollsfa­ns från VFB Stuttgart protestera­r mot klubbens tidigare ordförande Gerd Mäuser och Viagogo.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden