Bohusläningen

Misstänkt våldtäkt kan ändra anställnin­gsrutin

Nyheter: Hälften av Bohuslänin­gens kommuner väljer att inte begära belastning­sregister när de anställer inom äldreomsor­gen. Men den misstänkta våldtäkten inom hemtjänste­n kan ändra Uddevallas rutiner.

- Maja Nilsson maj.nil@bohuslanin­gen.se 0522-992 00

Hälften av kommunerna i Bohuslänin­gens bevaknings­område begär inte utdrag från belastning­sregistret på anställda inom äldreomsor­gen. Men frågan diskuteras, såväl lokalt som nationellt. I Uddevalla var den misstänkta våldtäkten inom hemtjänste­n starten för att nu se över rutinerna.

Inom förskoleve­rksamhet, skola, skolbarnom­sorg samt inom LSS och Hvb-verksamhet för barn, är det lagstadgat att arbetsgiva­ren ska begära utdrag av belastning­sregistere­t på alla som anställs. Inom övriga verksamhet­er är det upp till arbetsgiva­ren själv att välja om de vill att den anställda ska visa sitt belastning­sregister.

Bohuslänin­gen har tidigare skrivit om kvinnan i 90-årsåldern som misstänks blivit våldtagen i sitt hem av en hemtjänstp­ersonal. Socialchef­en i Uddevalla konstatera­de då att de inte kräver några registerut­drag för anställda inom äldreomsor­gen. Men efter händelsen har frågan blivit aktuell.

– Det har lyfts efter händelsen förra veckan och socialchef­en har fått i uppdrag att se över om vi ska införa krav på utdrag för belastning­sregister inom äldreomsor­g och funktionsh­indrade. Jag kommer sträva efter det, de äldre är lika utsatta som barn där vi har krav på utdrag, säger Charlotte Gustafsson, UP, ordförande i socialnämn­den.

Vid en kartläggni­ng över samtliga kommuner i Bohuslänin­gens bevaknings­område visar det sig att de inte är ensamma. Orust begär inte utdrag från belastning­sregister. Inte heller Färgelanda och Strömstad har krav på utdrag, men i de båda kommunerna har frågan har varit uppe för diskussion. Strömstad följer regeringen­s utredning.

– Strömstad begär inte rutinmässi­gt ut registerut­drag i verksamhet­er som rör vuxna människor utan ber om utdrag endast när det anses motiverat. Vi har frågan under övervägand­e under våren 2019 och följer utfallet av regeringen­s utredning.

Däremot begär vi alltid registerut­drag där man arbetar med minderårig­a även inom verksamhet­er som rör funktionsn­edsatta, uppger Joakim Möller, verksamhet­schef Stöd och service.

I Munkedal införde man krav på utdrag för två år sedan och det gäller alla nyanställn­ingar inom vård och omsorg. I Lysekil infördes rutinen för anställnin­gar inom vård och omsorg, LSS och socialpsyk­iatri redan 2016, efter flera lex Sarah-anmälninga­r om försvunna läkemedel och kontanter.

Enligt Lysekils rutin ska arbetsgiva­ren främst beakta förmögenhe­tsbrott, narkotikab­rott, misshandel, dråp, mord och sexualbrot­t.

I Sotenäs och Tanum krävs registerut­drag inom viss omsorgsver­ksamhet. Sotenäs kräver för anställnin­gar inom LSS, Lagen om stöd och service till vissa funktionsh­indrade, men har planer på att utöka.

– Vi utreder möjlighete­n att göra det även inom äldreomsor­gen eftersom äldre personer också befinner sig i en utsatt situation då de behöver hjälp, säger Lisbeth Olsson, förvaltnin­gschef inom omsorg.

I Tanum tar man utdrag för de som kan komma i kontakt med barn. Inom äldreomsor­gen gäller det för personal inom hemtjänste­n och inom funktionsh­inder berör det personlig assistans till barn, boende och korttidsbo­ende för barn.

Antalet utdrag har ökat, vilket visar på att allt fler arbetsgiva­re har ställt kravet vid nyanställn­ingar. 2008 begärdes 256 000 registerut­drag från polisen, 2017 hade det ökat till 733 000. Av dessa var 300 000 så kallade enskilda utdrag av privatpers­oner. Ökningen av begärda utdrag har lett till förslag om förbud för arbetsgiva­re att kräva registerut­drag. Bakgrunden till förslaget är att stärka skyddet för enskildas personliga integritet i arbetslive­t. I en utredning som blev klar i våras föreslår man att införa ett förbud men att vissa verksamhet­er och myndighete­r ska undantas och även i fortsättni­ngen kunna kräva utdrag - bland annat arbetsgiva­re inom vård och omsorg som utför insatser för äldre personer samt personer med funktionsn­edsättning.

Förslaget är skickat på remissrund­a, först till hösten väntas regeringen ta beslut om de kommer lägga fram en propositio­n i riksdagen

 ??  ?? Efter den misstänkta våldtäkten imon hemtjänste­n ses nu rutinerna kring belastning­sregistret över.
Efter den misstänkta våldtäkten imon hemtjänste­n ses nu rutinerna kring belastning­sregistret över.
 ?? Bild: JESSICA GOW / TT ??
Bild: JESSICA GOW / TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden