Bohusläningen

Coop först att öppna i nya lokaler på Torp

- Ulf Blomgren ub@bohuslanin­gen.se 0522-992 39

Uddevalla: När Coop blir först att öppna i de nya lokalerna kan man parkera på taket och gå ner i butiken – precis som det var 1968 när kooperatio­nen öppnade Domus i centrala Uddevalla.

Nya Coop på Torp håller på att ta form. Kunderna kan parkera på taket till nya varuhuset, som inte blir inte större än dagens till ytan. Men man väljer att satsa hårdare på restaurang­delen.

– Kanske kan vi öppna det nya redan under januari månad 2020. Men helt färdigt blir nybygget, som rymmer ett antal butiker och parkeringa­r, inte förrän hösten eller senhösten 2020, berättar Coops fastighets­chef Philip Crosby.

Nu är det inte Coop utan Olav Thongruppe­n som bygger nytt, efter att man har köpt en stor del av Torps köpcenter.

– Vi bygger 20 000 kvadratmet­er större yta förutom parkerings­platserna. Det ger plats för ett 20-tal nya butiker, berättar Olav Thongruppe­ns vice koncernche­f Ole Christian Hallerud från sitt kontor i Oslo.

– En hel del är redan uthyrt och jag bedömer att det handlar om mer än hälften av lokalerna vi talar om. Finns det några nya butiker bland dem som flyttar in?

– Vi talar både om sådana butiker som flyttar inom Torpanlägg­ningen och om sådana som blir helt nya här och inte finns i Uddevalla tidigare. Men mer exakt hur det ser ut vill jag återkomma till.

Blir det bara stora kedjor?

– Nej så blir det inte. Även enskilda butiker är aktuella.

Upplägget att parkera bilen på taket, för att sedan gå ner i butiken prövade Coop (dåvarande Kooperatio­nen) annars redan 1968, när det nya Domusvaruh­uset i Uddevalla centrum stod färdigt.

På den tiden blev Domusresta­urangen snabbt ett stamställe och en mötesplats för många. Det nya Coopvaruhu­set på Torp får också extra satsning på restaurang­delen.

Varuhuset som blir av modellen ”Stora Coop”, blir på 5 500 kvadratmet­er.

– Det är ungefär samma yta som i dag, sedan vi tagit bort byggdelen, säger Philip Crosby.

Varuhuset hamnar på bästa skyltplats, med ingången längst ut mot motorvägen. Varuhuset blir också åter granne med Systembola­get, som under byggtiden flyttats länger bort på Torp, berättar stormarkna­dschefen Jan Bertén.

I den yta som i dag rymmer Coop ska andra företag få ta plats. När man går in i nya huset kommer man först att möta Coop och därefter Systembola­get.

– Jag har 140 anställda i varuhuset, inklusive restaurang­en, och det blir nog ungefär samma antal personer när vi nyöppnar, bedömer Bertén som varit stormarkna­dschef här i ett och ett halvt år.

Han berättar att det inte är aktuellt att åter öppna någon byggavdeln­ing inne på Coop. En sådan var förr en ganska ansenlig yta inne på Coop, utmed hela väggen närmast motorvägen.

 ?? Bild: Ulf Blomgren ?? Coop blir först med att öppna efter Olav Thongruppe­ns omfattande omoch tillbyggna­d.
Bild: Ulf Blomgren Coop blir först med att öppna efter Olav Thongruppe­ns omfattande omoch tillbyggna­d.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden