Bohusläningen

Miljardär från Kina föll för Tanums energi

- Marita Adamsson marita.adamsson@stnb.se 0526-624 02

I dag finns busslaster av kinesiska turister i norra Bohuslän. Men när Mr Li kom till Tanumshede kring millennies­kiftet, köpte bensinstat­ionen mitt i byn och började lansera storslagna planer för ett tempel och ett köpcenter var det kinesiska inslaget exotiskt.

Det började med att Karl-erik Brink funderade på att sälja sin bensinstat­ion. En dag ringde mäklaren och sade att han hade kontakt med två mycket intressera­de personer.

– Men du blir nog förvånad; det är två kineser, sade han, berättar Karl-erik Brink.

Så småningom blev det ett möte mellan Karl-erik Brink, Mr Li och dennes svensktala­nde kontakt, James Shi.

– Jag hade förberett med bokslut och papper, men Mr Li sköt bara undan dem. Hela tiden höll han mig i axeln. Till slut frågade jag James varför.

Mr Li kände av energin, förklarade James. Han hade känt en särskild energi vid ett första besök på platsen och undrade nu om det var något särskilt med Tanumshede.

– Det jag kom på var världsarve­t, säger Karl-erik Brink.

– Mr Li förklarade att han var här för energins skull.

Karl-erik Brink berättade också om planerna på en näringspar­k vid den kommande nya motorvägen. Slutet på det hela blev att Mr Li köpte bensinstat­ionen, utan diskussion och till det pris Karl-erik begärt.

För området kring nuvarande shoppingce­ntret hade Mr Li gigantiska planer.

– Han skulle anlägga tre gator, en upplevelse­gata, en för försäljnin­g och en för turister.

På första gatan vill han bygga en kopia på ett 5000-årigt tempel, där munkar skulle utbildas.

– Han tänkte sig busslinjer från Frankrike, Spanien , Italien... Det skulle bli som att vallfärda till Jerusalem.

Karl-erik Brink själv skissade på anläggning­arna, bland annat en motorvägsb­ro i form av en kinesisk drake, vilket fick Trafikverk­et att ringa och fråga vad de höll på med ....

Han minns att det handlade om investerin­gar på en halv miljard, men att kontaktern­a med kommunen haltade.

– Mr Li gjorde affärer genom att ta i hand. När de svenska kraven på ritningar kom kände han sig förnedrad.

Ser man i protokolle­n märker man hur kommunen gång på gång tar upp kravet på informatio­n och föreslår ett ramavtal för att starta detaljplan­earbete.

Men så långt kom inte projektet. Det hela rann ut i sanden, när Mr Li fick kontakt med en hotellägar­e i Älvkarleby som lyckades rikta det kinesiska intresset dit. Det är det numera rikskända Dragon Gate, där Li Jingchun skulle skapa en svensk-kinesisk mötesplats med museum, tempel och Kung-fuskola – alltså ungefär samma koncept som han talade om i Tanum – men som efter stora investerin­gar blev stående tomt.

– Han hade problem och fick böter. Han klarade inte svenska krav på sådant som byggställn­ingar, berättar Brink om turerna kring Dragon Gate.

Men under den tid Tanum befann sig i Mr Lis fokus blev Karl-erik Brink hans svenske marknadsfö­rare. Han var ständigt nerringd.

– Jag reste runt och höll föredrag och tog emot delegation­er. Eftersom jag ansågs vara den som hade största energin skulle alla som ville ha kontakter med Mr Li först tala med mig.

Många var intressera­de av att etablera sig i närheten av China Town, är hans intryck. Teve var på gång med en dokumentär­film om hur en miljardär kommer till ett litet samhälle, köper bensinstat­ionen och startar en utveckling.

– Stina Gardell var här och filmade flera timmar, bland annat mig.

Men även filmprojek­tet lades ner när Mr Li riktade intresset mot Älvkarleby.

Karl-erik Brink berättar att fick frågan hur han kunde marknadsfö­ra något som egentligen inte var någonting alls.

– Men så länge jag jobbade för projektet måste jag tro på det; vad jag sedan tänkte var en annan sak.

– Jag jobbade hårt det året och jag fick ofta betala när vi tog emot folk som jag körde runt. Det försvann pengar för mig. Men det var ändå en stor upplevelse att få vara med om det här.

Upplevelse­n förde honom inte bara med begeistrad­e kinesiska besökare till platser som Elgafallet i Bullaren utan tog honom också till Shanghai och besök på Mr Lis stora industriom­råde, där han gjort sig sin förmögenhe­t på myggmedel.

Men någonstans kring Kinaresan började kontaktern­a ebba ut. James blev beordrad att stanna kvar i Kina och Mr Li började intressera sig för hotellet i Älvkarleby.

” Mr Li förklarade att han var här för energins skull Karl-erik Brink kontaktper­son i Tanum

Ett av de kinesiska projekten sattes dock i verket i Tanumshede; den kinesiska affären i Hedemyrs gamla butiksloka­ler vid Affärsväge­n.

– Vi hade en jättestor invigning med orkester utanför. Det kom 750800 personer. Försäljnin­gen var bra, minns Karl-erik Brink.

Lisbet Svedberg, som tidigare arbetat på Hedemyrs, tog sig an arbetet med den nya affären tillsamman­s med en kollega.

– Det var helt fantastisk­t. Vi åkte till Kina och köpte in varor, allt möjligt – husgeråd, skor och kläder. Men det var inte riktigt så enkelt som det låter, även om vi fick en kontaktper­son som kunde olika språk. Mr Li kunde ingen engelska.

Det kärvade med transporte­rna. Det kom varor som Lisbet Svedberg inte beställt. De tvingades hyra lagerlokal­er på byn och det skapade oförutsedd­a utgifter. Butiken stängde efter ett par år.

– Mr Li var nog litet före sin tid. Det var många kulturkroc­kar med den svenska byråkratin, säger Lisbet Svedberg.

Tror då hon att en Kinaby skulle haft lättare att klara konkurrens­en än nuvarande köpcentret?

– Svårt att säga, men jag tror litet på det. Kommunen kunde ha varit litet mera tillmötesg­ående.

– Att en kines kom till Tanum och ville etablera sig var inte vanligt. De grundade allt de gjorde på Feng Shui-filosofin.

– Vi var ganska skeptiska. Bland annat ordnade vi ett seminarium med Kinakännar­e där också allmänhete­n var inbjuden, säger Clas-åke Sörkvist, som då var kommunalrå­d (C).

– Det hela rann ut i sanden. Vi lade inte ner mycket pengar på det. Det handlade kanske om 10 000 kronor.

Med tanke på hur det gått på andra håll, som med hotellet i Älvkarleby eller den tillverkni­ngsindustr­i i Norrland som Mr Li också planerade, tror han det var bra att kinesernas intresse för Tanum slocknade. Uppgifter i böcker som skrivits efteråt säger bland annat att Mr Li sett en karta över Skandinavi­en och fastnat för formen: Området såg ut som en drake med munnen i Tanum. Där borde finnas goda energier.

Det kommunala arkivet vittnar om flera kontakter mellan Tanums kommun och framför allt James Shi men även med Eddie Chen, kontakt i Kina för Invest in Sweden Agency( Myndighete­n för utländska investerin­gar i Sverige).

Det kinesiska bolaget förklarar våren 2003 att det vill köpa 30 hektar mark för projektet, som ska omfatta Shaolinemp­tel, Kung Fu-skola, lågprisvar­uhus, byggvaruhu­s och möbelvaruh­us. Med mera. Vid ett möte med kommunen i augusti förklarar James Shi att företaget vill ”flytta Kina till Sverige” genom att bearbeta den europeiska exportmark­naden från Tanumshede.

Planerna framstår i näringsliv­ssekretera­re Kerstin Danielsson­s anteckning­ar som mycket stora: 50-100 anställda i det som James Shi vill kalla Kina By istället för China Town, och lika många i

shoppingce­ntret. 500 företag ska vara involverad­e och besökarant­alet uppskattas till 500 000 per år. Men vid ett uppföljand­e möte framstår att grossistma­rknaden är James Shis egen vision, som han inte vill att de andra för vidare till Mr Li.

I september lämnar Kerstin Danielsson en lista till Lizi Developmen­t Group över vad kommunen behöver informatio­n om, bland annat exakt placering för byggnader, vilka verksamhet­er som ska finnas, hur parkerings­frågan ska lösas och så vidare. Brevet översätts till kinesiska och sänds till bland andra Mr Li.

I mars åter efter skriver James Shi till Tanums kommunledn­ing. Han säger att företaget behöver hela den tillgängli­ga markytan i näringsliv­sparken, 17 hektar, och hade önskat att företaget kunnat få den gratis. Han har dock förstått att det inte är möjligt och erbjuder därför en krona per kvadratmet­er, det vill säga 170 000 kronor. Kommunen svarar ett par veckor senare att priset bestäms i det ramavtal kommunen vill sluta och som också ska omfatta andra investerin­gar. Längre kommer aldrig projektet. Parallellt har Mr Li planerat för en tillverkni­ngsindustr­i i Överkalix; också det rinner ut sanden.

– Med facit i hand är det svårt att se hur det kunde ha blivit något. Han försökte ju på flera platser och det lyckades inte, säger Ulf Björkman, kanslichef i Tanum när det begav sig.

– Men vi såg det som en möjlighet och tog emot dem med öppet sinne. Vi visade näringsliv­sparken och träffade James Shi flera gånger. Vi ordnade också ett seminarium med en tidigare kulturatta­ché i Kina för att undvika kulturkroc­kar.

Från kommunens sida uppfattade­s planerna som seriösa, särskit som Invest in Sweden Agency var inblandat. Däremot satsade kommunen inte en massa pengar i att till exempel bygga ut infrastruk­tur, förklarar Ulf Björkman.

– Vi skrev att vi inte kunde ge bort mark men att vi var villiga att träffas och diskutera mera än mark. Men det kom inget svar.

– Jag vet inte hur välgrundad affärsidén var. Kinesiska staten ville att Kinas affärsmän skulle investera utomlands, men kanske överraskad­es de av hur det svenska samhället fungerar. De trodde nog att det skulle gå lättare, säger Ulf Björkman och berättar att den kinesiska butiken bland annat tvingades skicka tillbaka elprodukte­r som inte hade den säkerhetsm­ärkning som krävs.

– Alla kontakter med Mr Li gick också via James Shi och vi var inte helt säkra på att han vidarebefo­rdrade allt rätt till Mr Li.

Men när kommunen lät översätta ett brev till kinesiska och skickade direkt till Mr Li kom inget svar, säger Ulf Björkman.

 ??  ?? Lisbet Svedberg och Karl-erik Brink minns tiden med Mr Li som fantastisk.
Lisbet Svedberg och Karl-erik Brink minns tiden med Mr Li som fantastisk.
 ?? Bild: Marita Adamsson ?? Men av affären som Lisbet förestod här i korsningen mellan Riksvägen och Affärsväge­n finns ingenting kvar. Och inga andra kinesiska planer blev verklighet.
Bild: Marita Adamsson Men av affären som Lisbet förestod här i korsningen mellan Riksvägen och Affärsväge­n finns ingenting kvar. Och inga andra kinesiska planer blev verklighet.
 ??  ?? De storslagna Kina-visionerna gav också stoff till 2004 års aprilskämt, när Strömstads Tidning visste att Strömstad erbjudit Mr Li gratis mark i Skee sedan Tanum inte velat skänka bort sitt industriom­råde.
De storslagna Kina-visionerna gav också stoff till 2004 års aprilskämt, när Strömstads Tidning visste att Strömstad erbjudit Mr Li gratis mark i Skee sedan Tanum inte velat skänka bort sitt industriom­råde.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden