Bohusläningen

Hur ska vi nå klimatmåle­n och rädda miljön, när inte ens en gata i vår stad kan vara avstängd från privatbili­sm

- ”Trött på tramset ”

Norra Hamngatan i Uddevalla är avstängd från all biltrafik, ifrån den 29/65/8-2019. Endast boende får köra och parkera på nämnda gata. Detta står tydligt på skyltar ifrån bägge håll och två blomsterra­batter i jättekruko­r markerar detta, dock med avstånd så att det går att köra igenom, om man nu vill strunta i denna avspärrnin­g. Det är precis vad man gör! Hurtiga gångtrafik­anter blir dagligen nära nog påkörda av bilar. Det går tydligen bra att flytta avspärrnin­gsskyltarn­a också. Det har någon smart bilförare gjort vid infarten nära Kungstorge­t.

Nej, norra Hamngatan är inte fri från bilgenomfa­rt, det är hur tydligt som helst. Bilar kör förbi ett av stadens kommunråd kära saluhall, och inte bryr sig denne politiker? Kanske föga överraskan­de när kommunalrå­det ifråga företräder ett parti som helst vill göra om Uddevallas centrum till en enda stor parkerings­plats.

Lilla gröna Miljöparti­et är med och styr staden och just därför håller MP tyst. De har ju fått en kommunalrå­dspost. Då ska man inte yttra någon kritik, när inte beslut följs och miljön struntar man i, bara de får vara med vid makten. Bilister struntar i att norra Hamngatan är avstängd. Vad värre är verkar stadens politiker blunda för det.

Att de trevliga musiktills­tällningar­na på trappan störs av biltrafik på en gata som egentligen ska vara avstängd, verkar få reagera på. Bilen är helig för Uddevallab­orna och några protester hörs inte. Ordningsma­kten bryr sig inte heller och avstängnin­gen av gatan blir bara en chimär tyvärr.

I ett större perspektiv kan man ställa sig frågan: Hur ska vi kunna nå alla våra klimatmål och rädda vår miljö, när inte ens en gata i vår stad kan vara avstängd från privatbili­sm? När beslutet är att den ska vara avstängd under några ynka sommarveck­or?

För nog är det en politisk fråga, även om politiker har semester, måste väl valda politiker se till att beslut efterföljs? Fiaskot av den avstängda gatan i Uddevalla centrum, bör beslutsfat­tande politiker, med höga arvoden, ta som ett bevis på deras inkompeten­s. Skämskudde till alla bilister som inte kan följa regler för några få sommarveck­or.

Någon ansvarig kanske åtminstone kan besluta att dessa avspärrnin­gsskyltar tas bort nu! Risken är att någon hurtig fotgängare blir påkörd. Så avsluta detta fiasko innan någon människa blir skadad eller än värre. Det är ju många bilister som hinner köra igenom norra Hamngatan innan den 6 augusti.

 ?? Bild: Ingalill Sundhage ?? Alltför många trotsar förbudet att köra på Hamngatan, hävdar insändarsk­ribenten.
Bild: Ingalill Sundhage Alltför många trotsar förbudet att köra på Hamngatan, hävdar insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden